2019-03-23 00:00:00 Korhatár nélkül családi délelőtt a Műcsarnokban

A szülőség határozza meg a fiatal anyák többségét

A fiatal nők 70 százaléka úgy érzi, leginkább az anyaság határozza meg őt – derül ki egy friss felmérésből. Mindez független a foglalkozástól, és az életkorral is csak kisebb eltérések mutatkoznak.

Az idei amerikai State of Motherhood kutatás eredményei azt mutatják, hogy függetlenül az édesanya foglalkozásától, gondolatainak egy része biztosan a gyermekein jár. Azaz a megszületett baba változtat az anya identitásán.

A válaszadó anyák 59 százaléka állította, hogy elsősorban anyasága határozza meg őt. Ami érdekes, hogy ez az arány 30 éves kor alatt 70 százalék.

„Minden, amit csinálok, visszaköt az anyaszerepemhez. Mindig azon gondolkodom, hogy a döntéseim miként segítenek hozzá, hogy egészségesebb, boldogabb ember és ezen keresztül jobb anya legyek” – vallotta például egyikük.

„Abban, hogy az anyák elsősorban szülőként határozzák meg magukat, az a nagyszerű, hogy így a gyermekek több és nagyszerűbb lehetőséget kapnak, mint valaha” - mondta Erin Wiley klinikai szaktanácsadó.

„A szüleik annyi időt és pénzt fektetnek a nevelésükbe, mint korábban egyetlen generáció esetében sem. Csodálatos dolog, amikor egy társadalom a gyermekek fejlődését és növekedését kezeli a legfontosabb dologként” – tette hozzá a szakember.

Sok nő számára felszabadító szabadon kifejezni azt, hogy legerősebben az anyaságuk meghatározó az identitásukban.

„Mielőtt a fiam megszületett, azt mondtam magamnak, hogy az anyaszerep nem lesz a leginkább meghatározó tényező az életemben. Most, hogy már itt van, semmi más nem tűnik olyan fontosnak” – hangzott egy anyai vélemény.

„Teljes állásban dolgozom és imádom a munkám. De semmi sem alakította, változtatta úgy az életemet, ahogy a gyermekeim. Ők a mindenem” – fogalmazott egy harmadik anya.

A kutatásban megkérdezettek elmondták, hogy a partnerük, a hitük, a karrierjük, a baráti kapcsolataik és a hobbijuk is alakítja az identitásukat. Akiknek nem az anyaság volt a legerősebb identitásalakító tényezője, az a hitet vagy valami régóta hordozott identitásalakítót említett első helyen.

„Anya csak hét hónapja vagyok. Biciklista, zongorista, külföldön szakképzett szakember, feleség és partner és még sok más. Nem egyetlen dolog vagy, hanem sokak összessége” – vélte egyikük.

Az anyaság, mint életszakasz

A válaszokból kiderült, hogy az anyák tudják, a kisgyermekekkel töltött évek fontosak, de átmenetiek is egyben. Bármennyire fontos az anyai önmeghatározás, sokan felismerik annak jelentőségét, hogy az identitásukat alkotó egyéb elemeket is fenntartsák.

„A testmozgásra tett erőfeszítések, a romantikus kapcsolat és a barátságok fejlesztése, egyéb öngondoskodási tevékenységek gyakorlása végső soron szintén a gyermekeinket szolgálja, mert stabil és önazonos anyát biztosít a számukra” – hangsúlyozta Erin Wiley, aki azt is kiemelte, hogy az anya ezzel szerepmodellt is nyújt gyermekeinek.

(Család.hu)