2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Pro Familiis díj a családokért végzett szakmai munkáért

Átadta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Pro Familiis díjat. A Kásler Miklós miniszter által adományozott elismerést a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át annak a 10 díjazottnak, akiknek a családokért végzett munkája példaértékű.

Ahhoz, hogy az elöregedő magyar nemzetből fiatalodó ország legyen, erősödjön, az élet minden területén megjelenő, gyermekvállalást igenlő gondolkodásra van szükség. Így fogalmazott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Pro Familiis díj átadóján.

Az élet minden területén jelenjen meg a családszemlélet

A Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott, a családokért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére rendezett ünnepségen kijelentette: az életre igent mondást kell támogatni, ennek kell megjelennie a köznevelésben, a gazdaságban, a közszolgálatásokban, a vendéglátásban. Legyen része a kultúrának és a pedagógusképzésnek is. Úgy fogalmazott: olyan gyermekvállalást támogató gondolkodásra van szükség a magyar nemzet egészét érintően, amely a gyermekvállalásról, nevelésről, szerető gondoskodásról szól. Amikor a magyarság fogyásáról beszélünk, nem a 10 millió magyarság jelenlegi sorsáért kell aggódni, hanem a jövőjéért. A magyarok családszerető emberek, szeretik a gyermekeket, a családot. A család szerepe nagyon fontos határokon kívül és itt, az ország határán belül.

Minden támogatást meg kell adni

A kormány feladata, hogy ezt támogassa minden létező eszközzel. Erről a gondoskodásról szól számos intézkedés. Példaként említette a családi adókedvezményt, az otthonteremtési programot, a munka és a család egyensúlyát segítő intézkedéseket. A családi életre nevelés a nemzeti alaptanterv része, emellett elindult a Köldökzsinór program is, amely összeköti a magyarokat a magyarokkal. Ez azt jelenti, hogy a határon túl született magyar gyermekek is támogatásra számíthatnak Magyarországtól. Kijelentette: a feladat, hogy fogjunk össze, segítsük a gyermekvállalás előtt állókat és a már gyermeket nevelőket. A harmóniában élő, egymás iránt felelősséget érző családtagok támogatása mindenki számára feladat.

Fontos a példamutatás

Úgy fogalmazott: a Pro Familiis díj azért jött létre, mert szükség van a példamutatásra. Az elismerést Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adományozta, Novák Katalin adta át a díjazottaknak: Anna Záborskának, dr. Görög Norbertnek, Haraszti Ákosnak és Haraszti Ákosnénak, Kardosné Gyurkó Katalinnak, Kató Bélának, Léder Lászlónak, Regős Juditnak, Sohajda Leventének és Sohajdáné Samu Zsuzsannának, Vida Zsoltnak, illetve Vukovich Gabriellának.

(Család.hu, Fotó: Család.hu)