2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

A dohányzás okozza a legtöbb szívbetegséget

A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30%-kal magasabb ez a kockázat - közölte a WHO.

A 2018-as Dohányzásmentes Világnap alkalmából a WHO a kockázatokra figyelmeztet.

“Azt látjuk, hogy míg az emberek általánosságban tudják, hogy a dohányzás veszélyes, gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy ez kulcsszerepet játszik a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásában. A dohányzás hozzájárul a krónikus betegségek gyakori előfordulásához és azok tragikus kimeneteléhez, óriási terhet róva ezzel a betegekre és családjaikra” - mondta Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Igazgatója. “A dohányzásról való leszokás csökkenti ezeknek a betegségeknek a kockázatát, függetlenül attól, hogy mennyi ideig dohányzott valaki. Például 10 évvel a dohányzás abbahagyása után a tüdőrák rizikója a dohányosokéhoz képest a felére esik vissza” - mondta a szakember.

A dohányzásról való leszokás hatásai már szinte azonnal megmutatkoznak:

• 20 percen belül csökken a pulzus és a vérnyomás,

• 12 órán belül normalizálódik a vér szén-monoxid szintje,

• 2-12 héten belül javul a keringés és a légzésfunkció,

• 1 évvel a leszokást követően a koszorúér-betegség kockázata már csak fele a dohányosokénak,

• 5-15 évvel a leszokást követően az agyvérzés kockázata megegyezik a nem dohányzókéval,

• 15 évvel a leszokást követően a koszorúér-betegség kockázata megegyezik a soha nem dohányzókéval.

A szív- és érrendszeri megbetegedések közé tartozik a koszorúér-betegség, az agyi érbetegségek és a szívbillentyű-rendellenességek. Világszerte 17,7 millió ember halálát okozzák ezek a betegségek, mely az összes haláleset egyharmada. A WHO Európai Régiójában, ahol a felnőttek 28%-a dohányzik, a 2015-ben elhunyt 4,2 millió dohányos 46%-a szív- és érrendszeri betegség következtében vesztette életét.

A szív- és érrendszeri halálozás (mindkét nemben, minden életkorban) Közép- és Kelet-Európában, illetve Közép-Ázsiában közel kétszer akkora, mint Nyugat-Európában, és többségük a férfiak körében bekövetkező elkerülhető haláleset. Magyarországon, ahol a felnőttek 28%-a dohányzik (a férfiak 34%-a), a szív- és érrendszeri betegségek évente kb. 62 000 halálesetért felelősek.

Az Európai Régió országaiban a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményével (WHO Framework Convention on Tobacco Control) összhangban egyre nagyobb számban bevezetett rendelkezések bizonyítottan jelentős változást hoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések terén.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakértőinek jelentése szerint a dohányzási gyakoriság a 2003-ban mért 34%-ról 2014-re 28%-ra csökkent. A férfiak 34%-a, a nők 22%-a dohányzik. A nők esetében ez az arány sajnos továbbra is a legmagasabbak között van Európában - közölte a WHO Magyarországi Irodája.

(Család.hu)