2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

A harcművészet az agyat is edzi

Nem csak a testet, az agyat is frissen tartják a harcművészetek – állapították meg brit kutatók. A karate jó hatással van a sportolók éberségére és a figyelemére, még akkor is, amikor egészen más dologgal foglalkoznak.

A harcművészetek műveléséhez nem csupán testi erő kell: ha ezt a sporttevékenységet komolyan gondolják, jelentős agyi munkára, mentális felkészültségre is szükségük van az érintetteknek. Korábbi kutatások már megállapították, hogy ezen két dolog mennyire szervesen összefügg, hiszen a legnagyobb ütéseket nem feltétlenül azok tudják bevinni a másiknak, akiknek nagyobb az izomtömegük, hanem azok, akik sokkal jobban tudják agyilag kontrollálni az izommunka hatékonyságát, mozdulataikat. Más felmérések arra jutottak, hogy a karatézó gyermekek sokkal jobb matematikai eredményeket érnek el, és jobban is viselkednek, mint a többiek – írta meg az Independent című lapban a legújabb kutatás készítője, Ashleigh Johnstone, a walesi Bangor Egyetem kognitív neurológus kutatója.

A brit tudósok azt vizsgálták, vajon a harcművészetek gyakorlásának hatására a sportolók jobban tudják-e kontrollálni az agyi folyamatokat, gondolkodásukat és figyelmüket azokhoz képest, akik nem karatéznak. Az eredmények azt mutatják, hogy minél hosszabb ideig taekwondozik valaki, annál jobban tud koncentrálni, és figyelmét összpontosítani az ezen sportot nem gyakorlókhoz képest. Ráadásul nem csak kiélezett helyzetben, hanem máskor is. A walesi egyetemen 21 amatőr sportolót (például karatésokat, dzsúdósokat) és 27 harcművészetet sosem gyakorolt embert kértek meg egy számítógépes tesztre. A berendezés a figyelmet, a koncentrációt és az orientációs képességet vizsgálta: öt nyilat láttak a képernyőn, és a középen lévő irányára kellett reagálni egy „c” vagy egy „m” betű megnyomásával, a nyílhegy elhelyezkedésétől függően. A vizsgálat egy részében figyelmeztették a résztvevőket a közelgő teszthelyzetre, máskor viszont nem. Az derült ki, hogy minkét esetben a harcművészetet művelők voltak gyorsabbak és pontosabbak.

Ashleigh Johnstone az eredményeket részben azzal magyarázta, hogy aki mondjuk karatézik, annak folyamatosan figyelnie kell ellenfele reakcióit, hogy minél hamarabb tudjon reagálni a támadásokra, ki tudja védeni az ütéseket és rúgásokat – ami csak akkor lehetséges, ha időben indítja meg saját mozdulatsorát. Ezért a kiélezett figyelem szinte folyamatos, akár hosszú időn keresztül is kitart – az agy folyamatos tréningezése pedig a mindennapokban is megmutatkozik.

(Család.hu)