2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Pünkösd, kirándulás és hosszú hétvége – programajánló

Különleges hagyományok felelevenítése, kirándulás ritkán látott helyeken, Jókai Mór, a képregényrajzoló, koncertek szinte folyamatosan – a pünkösdi hosszú hétvégén mindenki találhat magának izgalmas programokat, egészen hétfő estig.

Kézműves foglalkozások, játékok, mesekoncertek és gasztro-élmény is várja a családokat a Pünkösd a Várkert Bazárban programon a hosszú hétvégén, tehát egészen hétfő estig. Felelevenítik a pünkösdi hagyományokat, szombaton 11 órától fellép a Kaláka, majd kora délután a Duna Szimfonikus Zenekar, Herczku Ági és a Banda. Vasárnap délelőtt Enyedi Ági, délután a Jetlag és a Ham Ko Mah, majd hétfőn többek között a CzutorBorsók és az Erdőfű Népi Kamarazenekar szórakoztatja az egybegyűlteket. Közben kézműves foglalkozások és gólyalábasok foglalják le a családokat, este pedig a nagyobbaknak Kökény Attila, a Hiperkarma és Radics Gigi muzsikál.

Nagy lesz a sokadalom a Skanzenben is, ahol Pünkösdi Örökség Ünnepet rendeznek. Hagyományos mesterségek és tevékenységek mutatkoznak be a karcagi birkapörkölt főzés hagyományától az egri fertálymesterségen át a novaji remélésig – aki egyiket-másikat nem ismerné, Szentendrén a hétvégén behatóan tanulmányozhatja. A színpadon koncertek, táncos bemutatók követik egymást, fellép többek között a Matyó Néptáncegyüttes, a Rajkó zenekar, lesz sárközi tánc- és cigány zenei és tánchagyomány bemutató. A látnivalókon túl lesznek természetesen ügyességi játékok gyermekeknek, a kislányoknak például pünkösdi királyné-járás házról házra.

Aki a szeszélyes hételeji időjárás után a hétvégén a természetbe (is) vágyik, csoportos kirándulásra indulhat szombaton délelőtt a Sas-hegyi Látogatóközpontból a terület 2,5 kilométeres bejárására. A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezte hosszú túrán a résztvevők a Sas-hegyen található összes élőhelyet bejárják, a szakemberek olyan érdekességeket is megmutatnak a látogatóknak, amikre máskor nincs lehetőség, vagy idő. A szervezők ígérete szerint a „látogatók saját szemükkel bizonyosodhatnak meg róla, hogy ezen a 30 hektáron az élőlények, élőhelyek mekkora változatosságot mutatnak”. A Park az érdeklődőktől előzetes regisztrációt kér a korlátozott számú csoportok beosztásához.

Zene- és hangszerválasztó programot rendeznek szombat estig az Akvárium Klubban, ahol több mint 150 hangszerrel és rendhagyó énekórával várják a gyermekeket. A Hangszert a kézbe elnevezésű interaktív hangszerkiállítás ingyenes, délelőttönként szervezett csoportokban, délután két órától este hatig pedig egyénileg bárki kipróbálhatja, melyik hangszer áll igazán kézre neki: a népi és klasszikus hangszerek, a különféle gitárok, a billentyűs és ütőhangszerek. A látogatók felfedezhetik a helyszínre vitt zenei- és stúdiótechnikát is. A szervezők célja egyértelmű, zenetanulásra és muzsikálásra szeretnék ösztönözni az ifjakat, mivel idehaza évről-vére egyre kevesebb gyermek kezd zenélésbe – a hangszerek kipróbálása sokat segíthet a választásban.

Képregény kiállításra várja a fiatalokat és az érdeklődő felnőtteket az Országos Széchenyi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség. A héten nyílt tárlaton ezt a műfajt, mint önálló művészeti formát mutatják be (szokás egyenesen a kilencedik művészeti ágként emlegetni), illetve ízelítőt adnak a képregényes adaptációkból, és az ezek alapjául szolgáló magyar irodalmi művekből. Nem mellesleg bemutatják a legfontosabb alkotók munkásságát, műveit, és kiderül, hogy a legkorábbi magyar képregények szerzői között ott volt Jókai Mórt is. A kiállításnak természetesen sok szépirodalmi vonatkozása is, van, a szervezők ígérete szerint a Budavári palotában kiderül, mi köze például Pulitzer Józsefnek a legnagyobb showman, P. T. Barnumhoz, mit keres egy Karinthyról készült fénykép a képregény-kiállításon, melyik az a híres magyar író, aki Krúdy müncheni kiadású Ál-Petőfijét ajánlotta az olvasóknak 1978-ban.

Nagykanizsán a Móricz Zsigmond Művelődési házban szombaton kilenc órától Péter Katalin és Pávlicz Erika vezetésével Aprók táncára várják a kicsiket, vasárnap este fél öttől pedig családi játszó-táncház lesz kerekítő- és kézműves foglalkozással, népzenei karaokéval és gyermek táncházzal.

Kecskeméten a Városi moziban szombaton tíz órától a MintaPinty muzsikál.

Zalaegerszegen az Art moziban szombaton 11 órától Halász Judit lép fel jól ismert Csiribiri című programjával.

Pécsen a Zsolnay Kulturális negyedben egész hétvégén színes programokkal várják a látogatókat. Csak néhány, a sok tucat előadás közül: a Bóbita Bábszínházban szombaton 10 órától és déltől a négyéves kortól ajánlott Édes Élet Cukrászda bábelőadást tartják (a részvétel ingyenes), a Csillagteraszon a hétvége első napján (16-19 óra között) Buborékvarázs workshop lesz, ahol a szappanbuborékok fantasztikus világa várja az érdeklődőket, lesz közös buborékeregetés, és megmutatják azt is, hogy lehet óriási szappanbuborékokat készítésének apró kis trükkökkel. A Streetball pályán a Nevetnikék gyermeksarokban – a gyermekek kórházi gyógyulását a Pécsi Gyermekklinika falai közé bevitt játékokkal és vidámsággal segítő alapítvány sátrában – társasjátékokkal, bábokkal, kézműves foglalkozással, sok mosollyal várják a kicsiket.

(csalad.hu)