2019-03-23 00:00:00 Korhatár nélkül családi délelőtt a Műcsarnokban

Novák Katalin: A család a legjobb dolog a világon

Első alkalommal átadott díjat vehetett át Novák Katalin államtitkár. Az elismerést a családokért végzett, kiemelkedően jelentős közéleti munkájáért kapta.

Pro Familiae Hungariae díjat kapott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin A család nemzetközi napja és a Családok Éve alkalmából tartott Családkonferencián a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaságtól vehette át az elismerést.

Családjára legbüszkébb az államtitkár

Az első alkalommal átadott díj ismertetőjekor elhangzott, hogy a magyar családok reprodukciója érdekében történő, kiemelkedően jelentős tudományos, vagy közéleti munkát ismeri el a szervezet. Az a személy, aki megkaphatja az elismerést, magáénak tudja azt az erkölcsi magatartást, amellyel befolyásolja a magyar társadalmat. Az, hogy Novák Katalin elfogadta és átveszi a díjat megerősíti, hogy folytatja a családok érdekében, boldogulásáért tett munkáját.

A laudációban elhangzott, hogy az államtitkár háromgyermekes édesanya. Államtitkárként a nőkért, családokért, idősekért felel. Azért dolgozik, hogy a születéstől a nyugdíjas korig mindenki támogató környezetet találjon. 2014 óta az EMMI államtitkára, 2017 november óta a Fidesz alelnöke, az új kormányban pedig már országgyűlési képviselő is. Ő alapította a Nők Magyarországért klubot. Legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a kormány Európában egyedülálló családtámogatást dolgozott ki.

Kezdeményezésére hirdették meg a 2018-as Családok Évét. Személyes célkitűzése, hogy a munka és a család ne egymásnak ellentmondó, hanem egymást kiegészítő célkitűzések legyenek. Minden, munkában elért eredménye ellenére a családjára a legbüszkébb.

Az eseményen átadták a Magyar családokért díjat is, ezt Nádor Csaba, a Honvéd kórház koraszülött osztályának, a perinatális intezív centrumának főorvosa.

Segítő közösség a szülők mögött

A konferencián felszólalt Novák Katalin. Úgy fogalmazott: a családi élet nem rózsaszín, nem olyan, amelyről gyermekként, fiatalként álmodozunk. Mindenki kudarcokat, csalódásokat él át, terheket cipel. Vannak, akik koraszülött babát nevelnek, mások egyedül maradnak. Felhívta a figyelmet, hogy a gyermekvállalás csak az első kérdés, a neheze ezután kezdődik. A szülők minden nap felteszik a kérdést, eleget tudnak-e jelen lenni gyermekeik életében, megfelelően szeretnek-e.

Kijelentette: minden nehézség, dilemma ellenére a család öröm, szeretet, boldogság. Mint mondta, a gyermeknevelés elsősorban a szülők felelőssége, a kormány dolga, hogy segítséget támogatást adjon, és tájékoztatást adjon arról, hogy van a szülők mögött segítő közösség.

Intézet segíti a jó családpolitikát

Fűrész Tünde a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke pedig az idén létrejött intézettel összefüggésben elmondta: feladatuk, hogy a kormányzati családpolitika hatékonyabb és eredményesebb legyen. Ennek érdekében szakpolitikai elemzéseket, nemzetközi kapcsolatok ápolását végzik.

(Család.hu, Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)