2019-07-12 00:00:00 Göcseji Dombérozó negyedik alkalommal

Novák Katalin: Európa az üres bölcsők kontinense

Rossz válasz a migráció a demográfiai krízis megoldására. Egyebek mellett erről beszélt Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár A közép-európai összefogás jövője elnevezésű nemzetközi konferencián.

Európa az üres bölcsők kontinense. Egyebek mellett így fogalmazott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár A közép-európai összefogás jövője elnevezésű nemzetközi konferencián.

Kulcskérdés a demográfia

Novák Katalin szerint Közép-Európában óriási potenciál van a világ számára, ennek egyik kulcskérdése a demográfia. Mint mondta, a témában mindig számokról van szó, de fontos megemlíteni, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi kérdésről van szó.

A tényekkel összefüggésben kijelentette: nem születik elég gyermek, a fiatalok eltervezik ugyan, hogy házasságot kötnek, és majd lesz egy-kettő-három gyermekük, de ezek a vágyak nem teljesülnek be. A világnak vannak dinamikusan fejlődő régiói és vannak területek, ahol ennek az ellenkezője jellemző. Ez utóbbiak közé tartozik Közép-Európa is. 1950-től 2100-ig 2,5 milliárdról 11 milliárdra nő az össznépesség, de az előrejelzések szerint ebben az európai össznépességarány drámaian csökken.

Kitért arra, hogy egyetlen olyan európai ország sincs, amely fenn tudná tartani a népességét, miközben az unió lakosságának száma nő. Ennek oka a migráció. Kijelentette: ez olyan súlyos kérdés, amelyre Európa legmagasabb szintjén kell megtalálni a választ. Úgy fogalmazott: a migráció rossz válasz egy fel sem tett kérdésre. Magyarországon 1980 óta csökken a népesség, 37 éve többen halnak meg, mint ahányan születnek.

Az értékvesztés is akadályozza a gyermekvállalást

A demográfiai válság legfőbb oka az értékvesztés. Mint mondta, a gyermekvállalás-nevelés egyben értékvállalás is. Csakhogy az egyéni érdekek előtérbe kerültek, a nyugati társadalmak az egyént szólítják meg, a fiatalokat arra ösztönzik, hogy egyéni érdekeiket juttassák a legmagasabb szintre. Megjelenik a stabilitás és a biztonság hiánya is. Kitolódott a gyermekvállalás időpontja, ma egy nő átlagosan 30 éves kora után szül. Ezzel függ össze a sok termékenységi probléma is. A megoldásokra törekszik a magyar kormány. Támogatja a felelős gyermekvállalást, de ki kell mondani, hogy a családalapítás és nevelés elsődlegesen a szülők felelőssége.

Fontos a munka és a család egyensúlyának megteremtése, hogy a munka és a családalapítás ne lehessen egymás akadálya. A gyermekvállalással járó anyagi terhekben is segít a kormány egyebek mellett az ingyenes tankönyvellátással, illetve az adóvisszatérítéssel. A családok támogatására fordított összeg a duplájára emelkedett, amely a GDP 5 százalékát jelenti. A fejlett országokban ez az arány 2,5 százalék. Kijelentette: azt szeretnék elérni, hogy a családbarát szemlélet az élet minden területén megjelenjen.

Mindennek köszönhető, hogy a 2011-es 1,23-as gyermekvállalási kedv mutatója azóta 20 százalékkal nőtt. Nőtt a házasságkötések és csökkent az abortuszok száma.

Erős identitásra van szükség

Kövér László, az országgyűlés elnöke arról beszélt: a mai konferencia egy hosszú sorozat első lépése lehet. Kifejtette, hogy több, európai regionális közösség is létrejött. Életképességüket az dönti el, hogy az országok egymás közötti kapcsolataiban mely érdekek érvényesülnek. Azok, amelyek összekötik, vagy amelyek szétválasztják azokat. A Visegrádi Négyek és a Három Tenger kezdeményezést az identitás köti össze.

Folyamatos kérdésként fogalmazódik meg, hogy mitől biztonságos a demokrácia. Kövér László szerint a válaszon múlik az unió lényege. Mint mondta, ma az unióban a politikai elit részérők kétféle válasz körvonalazódik. A nyugat-európai szemlélet a jogállam-, jólét- és identitásnélküliséget emeli ki. Ezzel szemben a kelet-közép európai válasz szerint identitásra és erős önazonosságra van szükség.

A nyugat-európai személet szerint a vallási identitás magánügy, a család az erőszak forrása. Kelet-Közép Európában alapkérdés, hogy a vallási identitást, a moralitást, szolidaritást, mint társadalmi értéket meg tudják-e erősíteni. A családokat, mint természetes életközösségeteket meg tudják-e erősíteni. Ha igen, Közép-Európa egyre erősebb lábakon áll - fogalmazott Kövér László.

(Család.hu)