2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Így szoktassuk be a gyermeket az óvodába – hat jó tanács

Az egyik legnagyobb kihívás a kisgyermek beszoktatása az óvodába (vagy éppen a bölcsődébe, ha úgy hozza az élet és a szülői döntés). A folyamat egyáltalán nem könnyű, és akadnak benne bőven hullámvölgyek még akkor is, amikor már azt hihetnénk, hogy túlvagyunk a nehezén.

Az alábbi tanácsokat Christina Clemer, az egyik amerikai Montessori iskola tanára adta, aki saját gyermekét is beszoktatta egy Montessori óvodába. Azért találta ki ezt a módszert, hogy könnyebbé tegye mindenki számára ezt a nagy változást.

1. Látogassuk meg együtt az intézményt

Különösen, ha kisebb a gyermek, meg kell kérdezni az óvodát/iskolát, van-e arra mód, hogy a gyermekkel együtt a szülő is ellátogasson oda. Az udvari játszótéren és a tanteremben töltött rövid idő alatt a gyermek a szülői jelenlét miatt nagyobb biztonságban érzi magát és a szülő is megnyugodhat, hogy csemetéje jó helyen lesz.

Ha erre nincs mód, akkor sétáljanak oda együtt egy vasárnap, hogy bekukucskáljanak. Minden gyermek élvezi a titkos felfedezőutakat.

2. Legyen fokozatos az átmenet

Ha az óvoda engedi, napról napra kicsit hosszabb időt töltsön ott a gyermek, míg fokozatosan beszokik. Az első alkalommal elég egy óra is. A reakcióira alapozva a pedagógussal együtt kell kidolgozni a beszoktatás ütemét. Mindig maradjon egy kicsit tovább, de úgy, hogy az még komfortos legyen.

3. El kell mondani a gyermeknek, hogy mire számítson

Ha túlságosan jókat mesélünk, az visszaüthet. Nyilván nem élete legjobb napja lesz az első oviban töltött nap. Megérzi azt is, ha idegesek vagyunk, miközben hiperlatívuszokban beszélünk a suliról.

A belénk vetett bizalma is megrendülhet, ha mást érez majd, mint amire felkészítettük. Inkább tényeket meséljünk neki az óvónéniről, a várható napirendjéről. Ne felejtsük elmondani, hogy a nap végén érte megyünk, hiszen ettől biztonságban fogja magát érezni!

4. A gyermek napirendjét otthon is kövessük

Mielőtt a közösségbe visszük, próbáljunk meg aszerinti ritmusban élni otthon is egy hétig. Ha az oviban délben lesz ebéd és 13 órakor kezdődik a délutáni alvás, csináljuk mi is úgy. Éppen elég lesz a gyermeknek a hiányunkkal megbirkózni, nem kell, hogy még a napirendjét is ugyanakkor rúgjuk fel.

5. Ne legyen más fontosabb dolgunk

Persze csábító, hogy a hirtelen felszabaduló időben minden lemaradást behozzunk, de ha felforgatjuk az otthonunkat, mert éppen ráérünk ablakot mosni, az nem fog segíteni a beszokó gyermeken, aki otthon próbálná meg feldolgozni a folyamatot.

6. Magabiztosan integessünk búcsúzáskor

Gyors, magabiztos elköszönés, hiába éppen a számunkra legnehezebb dolgot csináljuk, amikor egyedül hagyjuk a gyermekünket egy új környezetben. Ha vigasztalgatjuk, akkor csak rontunk a helyzeten, nem fog tudni továbblépni.

A legtöbb gyermek egy gyors búcsú után igen hamar feloldódik a többiek közt. Ha nagyon aggódunk, inkább fél óra múlva hívjuk fel az óvodát, hogy minden rendben van-e.

(Család.hu)