2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Szinte minden fogyatékos kikerül a nagy szociális otthonokból

Folyamatos szakmai párbeszéddel és konzultációval kíséri figyelemmel a kiváltási program folyamatát az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület, és elfogadta Szekeres Pál miniszteri biztos javaslatát a kiváltás harmadik körének megvalósításával kapcsolatban, megegyezés alakult ki arról, hogy a kiváltás helyszíneiül szolgáló ingatlanoknak milyen feltételeknek kell megfelelnie - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

2011 júliusában a Kormány elfogadta a kormányhatározatot a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról és a végrehajtásával kapcsolatos kormányzati feladatokról. Az elmúlt években 600 fogyatékos embernek biztosítottak a korábbinál nagyságrendekkel jobb életfeltételeket. A nagy létszámú otthonok felszámolása második ütemének elindulásával 2500 fogyatékkal élő költözhet az uniformizált ellátást nyújtó intézményekből kis létszámú lakóotthonokba. A tervezés alatt álló harmadik szakasz 7500 ember érint, így 2023-ra jórészt megszűnhetnek a fogyatékos emberek igényeihez rosszul alkalmazkodó, nagy létszámú intézmények.

Nyitrai Imre az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület mai ülésén elmondta, hogy a 2011-ben elindított kiváltási stratégia egyik fontos eleme, hogy a fogyatékosságügyi politikába behozzon egy új szemléletet, amelynek segítségével a fogyatékos embereknek minőségi életet tudjon biztosítani a kormány. A kormány ezzel a programmal 2011-ben a hangsúlyt, a társadalompolitika középpontját a személyességre és az emberi méltóságra helyezte. A kiváltási programnak köszönhetően a korábbi korszakok elszigeteltségéből kilépve a fogyatékos személyek a társadalom fontos és meghatározó részévé válhatnak.

Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület folyamatos szakmai párbeszéddel és konzultációval kíséri figyelemmel a kiváltási program folyamatát. A testület elfogadta Szekeres Pál miniszteri biztos javaslatát a kiváltás harmadik körének megvalósításával kapcsolatban, megegyezés alakult ki arról, hogy a kiváltás helyszíneiül szolgáló ingatlanoknak milyen feltételeknek kell megfelelnie - zárul az EMMI közleménye.

(Család.hu)