2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Idén százezren csatlakoznak a kormány idősügyi programjához

Újabb programmal bővül az idősügyi infokommunikációs program: a szépkorúak számára mostantól elérhetővé válik a bűnmegelőzési Skype-konferencia és a demenciát csökkentő infokommunikációs játék nagy része is – tájékoztatta a Magyar Időket Jeneiné Rubovszky Csilla, a programért felelős miniszteri biztos.

A kormány programjának köszönhetően az idősek saját otthonukban, saját internet-hozzáféréssel használják a világhálót, és már több Facebook-csoportot is az érdeklődési körüknek megfelelően hoztak létre. Így az új támogató szolgálatnak már biztosan van ötezer lelkes tagja.

Magyarországon több tízezer idős éli úgy a mindennapjait, hogy ha baj történik vele, nem tud segítséget kérni. Ennek elsődleges oka, hogy távol élnek a rokonaiktól, illetve az, hogy nem tudják használni a modern infokommunikációs eszközöket, így a mobiltelefont, a számítógépet és az internetet.

A kormány által elindított idősügyi program – amelyhez idén százezer idős csatlakozik majd – ebben nyújt segítséget: 89 diszpécserközpont jött létre, ahol összesen több mint ezer közfoglalkoztatott segíti a mindennapi kommunikációjukat és biztonságukat.

Az internetes elérés mellett április elején az életmentő állapotmérő karperecek is eljutottak az idősekhez. A mindössze bankkártya méretű eszköz orvosi segítség nélkül, néhány perc alatt képes felmérni a szív- és érrendszeri állapotunkat. Az új eszköz nagyban hozzájárul az életminőség javításához, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, valamint a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez.

A miniszteri biztos kiemelte: az aktív idősek tekintetében az úgynevezett II. pilot program is lezárult, a Belváros után Budapest I. kerületében és kétszáz további helyszínnel sikerült előkészíteni a program éles üzemét. Ez azt jelenti, hogy a szükséges tudást megszerző idősek szintén aktív tagjai lehetnek az új, kísérleti jelleggel működtetett támogató szolgálatnak. – A nyári terveink között elsősorban az idősek jelentős számának képzése mellett az egymás közötti közvetlen, Skype-on, közösségi oldalakon való kapcsolat kialakítása szerepel – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

(Magyar Idők)