2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Kinek kell folyamatosan hordania szemüveget?

Mínusz tízdioptriás vagy plusz hat, nyolc dioptriás szemnél már folyamatosan hordani kell a szemüveget vagy a kontaktlencsét - mondta Ratkay Imola szemész főorvos a Család-barát magazin vendégeként. A szakember azt is közölte, hogy a gyermekeket a leggyakrabban akkor viszik szemészhez, ha sűrűn panaszkodnak fejfájásra.

A szemünkbe érkező fény megtörik a szaruhártyán, majd megtörik az elülső és a hátsó lencsefelszínen és az éles látás területén, a látóideghártyán, az úgynevezett makulában összetalálkoznak a sugarak, és létrejön egy éles kép - magyarázta a látás folyamatát Ratkay Imola szemész főorvos a Család-barát magazin vendégeként.

A fókusztávolság az, ahol élesen látunk. A rövidlátó személy a közeli tárgyakat, eszközöket jól látja, míg a távolban lévő tárgyak képe nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül. Távollátás esetén mindennek a fordítottja érvényesül.

Ratkay Imola elmondta, hogy a gyermekeknél a legtöbb esetben akkor kezdenek arra gyanakodni, hogy szükséges lehet a mindennapi tevékenységhez a szemüveg, hogyha gyakran fejfájásra panaszkodnak.

A szakorvos beszélt arról is, hogy mikor kell szemüveget vagy kontaktlencsét viselni. Akinek mínusz tízdioptriás vagy plusz hat, nyolc dioptriás a szeme, annak mindig hordania kell a megfelelő korrekciót.

A műtéti lehetőségekkel kapcsolatban a főorvos elmondta: nem kell félni ezektől a műtétektől, már nagyon precíz beavatkozások vannak. Ezek egyik típusa az úgynevezett lebenyes műtét. A beavatkozás során egy ötödik generációs lézerrel a szaruhártyán vékony, 110 mikronos lebenyt vágnak, és ezt követően egy másik lézerrel a szaruhártyát korrigálják úgy a műtétet végző orvosok, hogy ezt követően a betegek jól látnak. Viszont azzal érdemes tisztában lenni, hogy 100 százalékos eredményt nem lehet ezzel a módszerrel sem elérni.

(Híradó.hu)