2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Mik a dolgozó szülők legnagyobb kihívásai?

Évente egyszer nem csak a családok, hanem egy ideje már a vállalatok is elgondolkodnak azon, miként lehetne az „Anyák Napján” igazi, segítő ajándékot adni a náluk dolgozó édesanyáknak és édesapáknak. Az Országos Dolgozó Szülők Napja Konferencia május 12-én már nem csak egy vállalat keretein belül, hanem egy országos kutatás eredményeire alapozva bármely munkavállalónak és munkáltatónak felfedi a dolgozó szülők legnagyobb kihívásait, és lehetőséget ad arra, hogy segítse őket a megoldások keresésében.

A legnagyobb kihívást okozó feladatok a dolgozó szülőknek – nem csak -Magyarországon:

11. A tízes listáról éppen kiszorult a sport és az egészséges életmód követése, mert erre már nem jut idő.

A konferencián részt vesz Almássy Csilla és a „Gerinckoncepció”, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a munkahelyen töltött időben tanít meg mindenkit arra, hogyan figyeljen a megfelelő testtartásra, hogyan előzze meg apró gyakorlatokkal az ülő munkával járó életmódból eredő későbbi betegségeket – ami ismerve azt, hogy 45-50 évig dolgozunk, komoly ajándék lesz.

10. A háztartás vezetése lett a sereghajtó a listán. A válaszadók üzenetei alapján kiemelkedően nehéz feladat az általuk elvárt színvonalon megoldani a háztartás vezetését a munkába visszatérve.

9. Felkerült a listára az „egyszülős lét”. A kérdőív kitöltői között reprezentálódik a társadalom egyik legnagyobb kihívása: egyszülőként helyt állni a mindennapokban a gyermek életében: dolgozni, háztartást vezetni, a gyermekkel lenni – mindezt társ nélkül, adott esetben több száz kilométerre élő családtagokkal, akik a fizikai távolság miatt a mindennapokban maximum lelki támaszt tudnak nyújtani.

A konferencián beszél Nagy Anna, aki évtizedek óta képviseli az „Egyszülőket” és aki éppen május 14-én nyitja meg az Egyszülős Központot, amely már ennek a szülőcsapatnak a speciális igényeihez igazodva segíti, támogatja majd a hozzájuk fordulókat programokkal, tanácsadással.

8. Az iskolatáska nem csak a gyermekeknek nehéz. Önálló helyezést kapott a kihívások sorában az iskolai kihívások kezelése.

Részt vesz a konferencián Havasi Judit, aki párterapeutaként és coachként a vállalatoknál szerzett szervezetfejlesztési tapasztalatait kamatoztatja. Ő mesél arról, hogyan lehet az iskolai hatásokat még ott, a keletkezésük helyén, az iskolában kiküszöbölni.

7. A „normális étkezés biztosítása” előkelő helyen szerepel a kihívások listájában. Az egészséges ételek elkészítése, eljuttatása, beiktatása a hétköznapi napi rutinba a gyermek étkezése során ugyanúgy komoly feladat, mint az étel-intoleranciával élő gyermek nevelése, vagy az olyan extrém élethelyzetek kezelése, mint a gyermekkori diabetesz.

Az Egy Csepp Figyelem csapatát Soltész Erzsébet képviseli a konferencián. Ő arról beszél, kihez fordulhat az, akinek a családjában, a gyermekénél diabeteszt diagnosztizálnak.

6. Az iskolai és óvodai szünetekben a gyermekfelügyelet megoldása extrém nehéz a szülőknek. Ugyanide került a kisgyermekkorra jellemző betegségekkel való megküzdés is: a dolgozó szülőnek extrém nehéz dolga van ilyen esetekben: legszívesebben otthon lenne, hisz a gyermeknek óriási szüksége van rá, mégis be kell mennie dolgozni, mert nem meri veszélyeztetni a munkahelyét.

Tatár Kiss Klára éppen a nyári iskolai és óvodai szünetben siet a dolgozó szülők segítségére, és mesél a tapasztalatairól a konferencián.

5. A gyermeknevelés küzdelmei „csak” az ötödik helyet foglalják el a listán. A hiszti és dühkitörés megtépázza a szülőket, de súlyát tekintve messze leszorul még a dobogóról is a dolgozó szülői lét összességét nézve. Mit jelen ez? Sajnos, a dolgozó szülők sok más dologgal küzdenek még, ami nem hagy elég időt a gyermekkel való foglalkozásra.

A gyermekneveléshez hasznos tippeket hallhatnak a szülők a konferencián, és a személyes, gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekre is választ kaphatnak.

4. Az „énidő hiánya” a negyedik legnagyobb kihívás a dolgozó szülői létben, egyszerűen nincs. Nem csökkent, vagy kevesebb lett, egyszerűen eltűnt, és esélyt sem látnak arra, hogy visszatér. Mi ebben a komoly üzenet a munkáltatók számára? Éppen a feltöltődésre, a legalább rövid ideig tartó kikapcsolásra, a rohanás felfüggesztésére nincs idő, ami viszont biztosítaná az alapokat a nyugodt, fókuszált, konstruktív, kreatív munkavégzéshez….

3. A dobogós helyezések közül a bronzérmet a „rugalmatlan munkahelyi viszonyok kapták”. Egyszerre jelent problémát a komoly munkaterhelés: „a 4 órás munkaidőmbe belepasszírozzak kb.6-7 munkaórányi feladatot”, az, hogy „nem preferált az otthonról történő munkavégzés a munkahelyemen, holott megoldható lenne legalább heti egy napban”, és a „kollégák, főnökök rugalmatlan hozzáállása a kisgyermekesekhez”.

Újvári Enikő a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom képviseletében meséli el, hogy az általuk minden évben odaítélt „Családbarát Vállalat” cím kapcsán milyen gyakran keresik meg őket a munkavállalók azzal, hogy „Szeretnék céget váltani, kérlek, adj tanácsot, hogy a kiszemelt vállaltnál vannak-e családbarát programok, családokat támogató-e az ottani légkör és működésmód?”

A dobogó első két helyezését elért, azaz az igazán komoly kihívásokat jelentő problémákat, amivel a dolgozó szülők küzdenek, bárki részletesen megismerheti május 12-én 10 és 13 óra között a Dolgozó Szülők Napja konferencián Budapesten, a Loffice-ban.

Aki nem tud személyesen részt venni, élőben követheti a konferenciát az élő Facebook live közvetítésen.

(Család.hu)