Miért ne vitatkozz egy hatévessel?

A gyermekek sokszor akaratlanul is nagyon viccesek, különösen akkor, mikor abszolút meggyőződéssel alkalmazzák logikájukat a világra. Attól kezdve, mikor egyszerűen csak összecserélnek szavakat, egészen a lenyűgöző életfilozófiákig, a gyermeki logika egyszersmint csodálatos és frusztráló egy felnőttnek. De miért nem érdemes vitatkozni egy hatévessel?

„A gyermeki agy fejlődésben van. A logikai, absztrakt, hipotetikus gondolkodás 7 és 11 éves koruk közt indul csak be. Már az 5-6 évesek is pedzegetik a logikus gondolkodás alapjait, de az egy idősebbkori készség, ami még fejlődésben van ennyi idősen” - mondja Sarah Ockwell-Smith neveléskutató.

Piaget, a kognitív pszichológia képviselője, aki először kutatta szisztematikusan a gyermekek kognitív fejlődését, ezt „sémáknak” nevezi. Kimutatta, hogy a gyermekek a felnőttektől teljesen eltérően gondolkodnak és intellektuális fejlődésük során egy sor fejlődési szakaszon mennek át.

Az új tapasztalatok és az új információk új sémákat fejlesztenek ki bennük és a régi sémákat módosítják.

„Ha például van egy cirmos cicátok, amit Bobnak hívnak, a gyermeked abban a hitben élhet, hogy minden cirmos macska Bob. Vagy ha az apukáját Dave-nek hívják és szemüveges, azt hiheti, hogy minden szemüveges ember Dave” - magyarázza Sarah Ockwell-Smith, hozzátéve, hogy a gyermekeket nagyon nehéz ebből a meggyőződésből kizökkenteni.

Ha mégis nagyon fontos, hogy valamit megértsen, akkor a szakember szerint verbális és fizikai jeleket kell elejteni neki. Ezért lehet tárgyakkal tanítani ebben a korban a matematikát is, mert a hipotetikus gondolkodás még nem megy, de a kézzelfogható és látható dolgokat megértik. „Ahogy a gyermekek a világot látják, az nagyon cuki és inkább csak élvezzük ki” – teszi hozzá Sarah Ockwell-Smith.

Íme néhány vicces gyermekszáj-sztori

„A templomban a lányom hozzám fordult és ezt suttogta: Tudom, hogy Jézus fontos, de én is az vagyok. Szóval hozzám miért nem imádkozik senki?”

„A fiam nagyon ingerült lett, mert azt mondtuk neki, hogy a testvére szülinapja július 19-én van. Hajthatatlan volt abban a meggyőződésében, hogy „nyáron” van a születésnap.”

„A gyermekem úgy gondolja, hogy a magasság a felnőtteknél is a korral van összefüggésben. Szóval a magasabb emberek idősebbek az alacsonyabbaknál. Értem én, hogy a gyermekeknél ez így van, de ő nem érti meg, hogy ez a szabály nem alkalmazható a felnőttekre. Apjával vásároltak nemrégiben karácsonyi pulcsit nekem, találtak is egy 36-ost ami a méretem, de a gyermekem azt mondta, az nem lesz jó, mert én 40 éves vagyok.”

„A fiam meg van győződve arról, hogy a tanára az iskolában lakik, máshogy nem is lehetne.”

„Mikor kicsi voltam, azt gondoltam, hogy azok az emberek, akik repülővel repülnek, összezsugorodnak, mert a repülőgép olyan kicsinek látszott az égen.”

„ - Szeretem a zöldségeket!

- Melyik a kedvenc zöldséged?

- A gyümölcs.”

(Család.hu)