2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Várják a családokat a veszprémi Gizella-napokon

Mátyás király korát idéző kiállítással nyitották meg a 27. veszprémi Gizella-napokat. A tíznapos kulturális rendezvényt nyitó tárlat Porga Gyula polgármester szavai szerint azt üzeni, hogy Mátyás király tanult Európától, és egyúttal példát is mutatott az európai népeknek.

Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója elmondta, hogy a kiállításon tablókon követhetők nyomon Mátyás király jelentős tettei, korának történelmi, egyházi vonatkozásai. Látható egyebek mellett Mátyás pápai követnek írott levele 1478-ból, a király portréját ábrázoló pénzérmék, pecsétek, valamint korabeli tárgyak, köztük egy övcsat és egy patrontáska.

Földesi Ferenc filológus, az Országos Széchényi Könyvtár különgyűjteményi igazgatója a Mátyás korabeli egyházi elit kultúrájáról szólva elmondta, hogy a 15. század második felében jelentős filozófiai és teológiai fordulat következett be, amely Itáliából indult.

Felidézte, hogy a humanizmust nyelvi, retorikai, valamint történeti és teológiai fordulat is jellemezte. A retorikai fordulat az antik szövegek "átfordításában", míg a teológiai fordulat az újplatonikus filozófia megjelenésében érhető nyomon, amely az emberi lélek és az Isten közti "közvetlen átjárást" hirdeti.

A Gizella-napok programsorozata idén 27. alkalommal, 25 helyszínen 75 programmal várja az érdeklődőket. A rendezvény fő műsora jövő szombaton este lesz a Szentháromság téren. A kulturális programok mellett családi, gyermek-, valamint sportrendezvények és népművészeti kirakodóvásár várja a látogatókat jövő vasárnapig.

(MTI/csalad.hu)