2019-07-12 00:00:00 Göcseji Dombérozó negyedik alkalommal

Táncház, mozi és sport – programajánló

Szabadtéri sportprogramok, Star Wars találkozó, digitálisan felújított kultikus mesefilm bemutató, zene, tánc – Anyák napjának hétvégéjén sokszínű gyermekprogramok várják a családokat.

Rendőr- és tűzoltóautók, kutyás bemutató, motoros járőrök, rendőrzenekar, lovas és motoros járőrök, gólyalábas mutatványosok, vásári előadások, vidámpark, vetélkedők, közlekedésbiztonsági és oktató játékok várják az érdeklődőket szombaton az Óbuda Napján megrendezett közbiztonsági napon. A majális Békásmegyeren, a Csobánka téren lesz tíz órától. Az esemény zárásaként fél hattól a Budapest Ragtime Band ad koncertet. Ezzel a programmal párhuzamosan - szintén szombaton - tíztől az óbudai Fő téren Halász Judit lép színpadra Csiribiri című koncertjével (vasárnap 11 órakor már Baján, a Városi Színházteremben hallható a művésznő), majd Langaléta Garabonciások szórakoztatják a közönséget. Délután a Kincső Néptáncegyüttes, a Blahalouisiana, a Budapest Voices és a Kiscsillag előadását hallhatják, láthatják az érdeklődők. A programok több helyszínen párhuzamosan zajlanak, például Csillaghegyen délelőtt a Rutkai Bori Banda az Űrdöngölők című programját mutatja be. A programokra a belépés ingyenes.

Szombaton több mint 30 ezer résztvevővel rendezik meg immár hatodik alkalommal a Dunai Regatta sport- és kulturális fesztivált. Itthonról 18, a Visegrádi négyek országaiból további négy egyetem hallgatói jelezték, hogy összemérnék erejüket a Duna vizén. A szervező Antall József Tudásközpont tájékoztatása szerint több mint ezer nevezés érkezett a versenyre, ahol amatőr és profi versenyzők sárkányhajói és evezős egységei küzdenek majd az elsőségért. A cél mindkét versenyszámban a Műegyetem előtt lesz, az evezősök a Vigadótól 2000 métert, a sárkányhajósok a Parlamenttől 3000 métert tesznek majd meg 14 órától. A látványosság mellett számtalan kulturális- és sportprogramot, bemutatót szerveznek a regattára. Lesz strandröplabda, streetball, falmászás, freestyle foci, street workout, e-sport, illetve a Sound of University zenei tehetségkutató döntősei adnak koncertet fél egytől.

A héten ismét mozikba kerül Sophie és Jónás szerelmének története, a Szaffi. Az 1984-es animációs film digitális restaurálásán a Magyar Filmlaborban harminc ember dolgozott, tökéletesítve a mára klasszikussá vált mese kép- és hangminőségét. A történetet a 17. században játszódó A cigánybáró című kisregény ihlette, s Dargay Attila vitte mozivászonra több mint három évtizede.

A Kincsem Parkban is sportos kikapcsolódásra várják a családokat a vasárnapig tartó Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show programjain. Lesznek természetesen galopp-, ügetőversenyek, és agarakat is futtatnak. Kifejezetten a gyermekeknek szerveztek arcfestést, állatsimogatót és pónilovaglást, a zöld játszótéren újrahasznosított anyagokból készült játékokkal játszhatnak a legkisebbek. A családok együtt próbálhatják ki a Magic Box logikai játékait. Akik megéheznek, a gasztronómiai fesztiválon kipróbálhatják a legjobb hazai vendéglátó járművek kínálatát.

Május első vasárnapján, vagyis most hétvégén lesz Anyák napja. Szombaton a MOM Kulturális Központban a Ringató és a FICSAK olyan eseményt szervez, mely – beharangozójuk szerint – az édesanyákról és a szeretetről szól. Sokéves hagyomány, hogy a családok együtt énekelve ünneplik az anyák napját, idén fellép többek között a SoulAir Kamarakórus, Balássy Betty és Varga Feri. A zenés-táncos előadásokkal párhuzamosan a nagyobbakat Lego játékszoba várja, lesz még könyves mesesarok, családi fotósarok, optikai szűrőbusz, gyermekfogászati szűrés, profi hordozási tanácsadás, könyv- és játékvásár, illetve kézműves foglalkozások. Az első ezer családot ajándékcsomaggal várják a szervezők.

Ezen a hétvégén is összegyűlnek a Liszt-kukacok a Zeneakadémián. A zenés beavató foglalkozásokat kisiskolásoknak, nagycsoportos óvodásoknak, vagyis 6-10 év közötti ifjaknak rendezik. Ezen a szombaton tíz órától a Liszt Ferenc téren az Előadóteremben Mészáros Beáta és Tápai Dóra foglalkozásvezető, illetve Márkus Ágnes csellista várja az ifjakat. A szülők - szokás szerint - a programon nem vehetnek részt, azonban beülhetnek az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára, amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk.

A hétvégén tartják a Táncház Napját. Szombaton 10-21 óra között a Liszt Ferenc téren bemutatók, közös táncok és természetesen hangos muzsika fogadja az érdeklődőket a Hagyományok Háza szervezésében. A nagyszínpadon folyamatosan követik egymást a zenés programok, sok más mellett lesznek délszláv, csíki, széki, mezőföldi és kalotaszegi bemutatók és össznépi tanítás. Közben a kézműves sátorban bőr- és gyöngyékszerek készíthetők, lesz „körmöcskézés”, szalagszövés, fonás, mézeskalács díszítés. Az Írók Boltjában 11-17 óra között többek között Kiss Ágnes, Szabad Boglárka, Molnár Enikő, Baranyi Ildikó mesél, Sevella Zsuzsanna tart családi foglalkozást.

Az Erő, és annak sötét oldala szombaton a Puskin moziban koncentrálódik: egész napos országos Star Wars rajongói találkozót rendeznek. A retro érzés jegyében bemutatják a nyolcvanas-kilencvenes évek legendás Star Wars konzolos játékait, ezek egy része ráadásul ki is próbálható. A modernitás jegyében kora délután ingyenesen levetítik a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet című filmet. Szinkronszínész beszélgetések, dokumentumfilmek, képregények, legók és számtalan program várja a látogatókat. A mozi természetesen tömve lesz – a rajongókon kívül – filmszereplők hű másaival is: jelmezes jedikkel, sithekkel, rohamosztagosokkal, droidokkal, akikkel bárki kedvére fotózkodhat.

(Család.hu)