2019-02-17 08:00:00 Improvizációs és bárest a Cziffra fesztiválon

Novák Katalin: Segítségre, támogatásra számíthatnak az anyák

Tisztelet az édesanyáknak címmel Anyák napi konferenciát tartottak a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért épületében.

Az anyaság lényege, hogy a nő sokkal jobbat akar a gyermekének, mint saját magának. Egyebek mellett erről beszélt köszöntőjében a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Népesedési Kerekasztal és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért közös Anyák napi rendezvényén.

Novák Katalin a Tisztelet az édesanyáknak című eseményen személyes történeteket is mesélve kijelentette: amikor a kisbaba megszületik, akkortól egy anya a korábbinál sokkal több terhet vállal, büszkeséget, felelősséget, és lelkiismeretfurdalást is érez. Mint mondta, a legtöbb anya úgy érzi, nem tud eleget lenni gyermekével. Kijelentette: a kormány célja, hogy elég megbecsülést kapjanak az édesanyák, hogy büszkén vállalhassanak annyi gyermeket, amennyit szeretnének.

Azokat, akik tisztességgel, felelősséggel nevelik gyermekeiket bátorítani, segíteni, támogatni kell. A gyermek ugyanis óriási érték a család, de a társadalom számára is - mondta Novák Katalin.

A feladat az, hogy ne kerüljenek a nők választási kényszerbe. Abban, hogy a családban és a munkahelyükön is helyt tudjanak állni, egyebek mellett a gyed-extra, a bölcsődei fejlesztés és a nők40 program segít. Támogatásra számíthatnak azok a nők is, akik a főállású anyaságot választják.

Novák Katalin azt mondta, van még teendő a családpolitikában, ezért bízik benne, hogy a konferencia elősegíti a közös gondolkodást a témában, amely a "sorskérdések legfontosabbika".

Fűrész Tünde, a KINCS megbízott elnöke közölte, a rendezvényen négy témában - anyai szerepek, nagymamák, főállású és egyedülálló anyaság - hallgathatnak meg előadást a meghívottak. Hozzátette: ma az anyák ünnepe van, de Apák napja környékén, június közepén lesz egy, a maihoz hasonló rendezvény Tisztelet az édesapáknak címmel.

Székely András, a Népesedési Kerekasztal vezetője pedig kijelentette: az esemény célja a vita, és az, hogy minél több elképzelést, érvet hallgassanak a jelen levők a főállású anyaságról, a nyugdíjas anyák, nagymamák problémájáról, az egyedülálló anyákról, illetve az anyai szerepekről.

Demény Pál demográfus felszólalásában ismertette több évtizeddel ezelőtt megfogalmazott szakpolitikai javaslatait. Szerinte a kormányoknak a nyugdíj mértékének meghatározásánál figyelembe kellene venni azt is, hány gyermeket nevelt fel valaki, valamint meg kellene adni a kiskorú gyermeknek a szavazati jogot úgy, hogy a szüleik a nevükben voksolhassanak.

(Család.hu, MTI)