2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Magas vérnyomásra joghurt kell!

Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét a joghurtevés – derítették ki amerikai tudósok. Több mint 75 ezer ember több évtizedes egészségügyi adatait elemezve azt derítették ki, hogy a magas vérnyomással küzdőknél jelentősen csökkenti az infarktus és a stroke kockázatát, ha valaki sok joghurtot eszik.

A joghurt kifejezetten jó hatással van az ember egészségére, a kutatások szerint csökkenthető vele a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata – írta egy friss vizsgálatról a brit Independent című lap. Az eredményeket az amerikai hipertónia kutatásokkal foglalkozó szaklapban (American Journal of Hypertension) jelentették meg, s a kutatók azt írták, ezen tejtermék fokozott fogyasztása kifejezetten jó hatással van az emberi szervezetre. Két különböző csoportot vizsgáltak, őket az kötötte össze, hogy mindannyian magas vérnyomással küszködtek.

Kis híján 56 ezer nő egészségügyi anyagát nézték át, akik 30 és 55 év közöttiek voltak az adatok 1980-as felvételekor és 18 ezer férfi állapotáról kaptak anyagokat, akik 40 és 75 év közöttiek voltak az első dokumentumok

1986-as keletkezésekor. Megjegyezték, hogy például a hölgyeknek válaszolniuk kellett egy olyan kérdéssora is, amelyben 61 élelmiszer elmúlt egy éves fogyasztásáról kellett számot adni. A felmérés természetesen nem állt meg itt, hanem eddig többször, eleinte évente, majd 1986 és 2006 között minden negyedik esztendőben újra kiküldték a kérdőívet, azonban immár 131 étel fogyasztásának gyakoriságára voltak kíváncsiak. Ebből pedig már egyértelműen kirajzolódni látszanak az étkezés, és az elmúlt évtizedekben kialakult, vagy éppen ki nem alakult betegségek közti összefüggések, mint például a már említett tejtermék hatásai.

Az adatokból azt olvasták ki a kutatók, hogy aki hetente két adag joghurtot fogyasztott el, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel kapott stroke-ot azokhoz képest, akik egyáltalán nem ettek ilyen terméket. Akik már heti három, vagy annál több joghurtot iktattak be étkezésükbe, 30 százalékkal tudták csökkenteni az infarktus, vagyis a szívroham kockázatát. A férfiak esetében legalább két, vagy annál több porciónyit kellett megenniük ahhoz, hogy 19 százalékkal essen vissza az infarktus esélye.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a joghurt hosszú időn keresztül és az átlagnál nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását a magas vérnyomással küszködő hölgyek és urak körében” - írták a kutatók, akik egyenesen azt ajánlják a hipertóniásoknak, hogy a járulékos betegségeket megelőzendő iktassák be az étrendjükbe a joghurtot minél nagyobb mennyiségben, ha korábban még nem tették meg.

(Család.hu)