2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

A gyermekek és a kockázat

Vajon bátorítsuk-e a gyermekeinket a kockázatos játékokra, vagy inkább legyünk óvatosak és féltsük őket, amennyire csak lehet? A médiában alapvetően két különböző típusú szülő jelenik meg, az egyik, aki agyonfélti a gyermekét, a másik, aki engedi, hogy a saját bőrén tanulja meg, mit lehet és mit nem.

A kutatási eredmények a kockázatvállalással járó játék előnyeit taglalják a gyermek fejlődésében. Nézzük meg, miért!

1. Magabiztosságra nevel

A csúszdán visszafelé mászó totyogós csak úgy sugárzik a büszkeségtől. Ez az a fajta önbizalom, amit a kutatók szerint a kockázatos játék segít kifejlődni. Kitartásra neveli a gyermeket és arra a jóleső tudatra, hogy meg tudja csinálni, hiszen megbíznak benne.

Ha minden pillanatban védelemben és ellenőrzés alatt van a gyermek, az azt üzeni, hogy nem bíznak a szülei abban, hogy egyedül is meg tudja oldani a helyzetet.

2. Aktívabb játékra bátorít

A rizikós játékot bátorító környezetben a gyermekek lelkesebben és aktívabban játszanak. A legmagasabbra másznak, beugrálnak a homokozóba a csúszdáról. Akkor érzik jól magukat, ha egy kis szabadságot kapnak a saját fizikai korlátaik tesztelésére. Ez a fizikai kihívás egészségesebbé teszi őket azáltal, hogy ösztönzi az aktivitást.

3. Képessé teszi a gyermeket a saját képességei megismerésére

Ellentmondásnak tűnhet, de a kockázatos játék hosszú távon valójában biztonságot nyújt. Az elviselhető kockázattal való kísérletezéssel a gyermekek jobban megértik a saját belső és fizikai korlátaikat.

Egy több, mint 25 ezer gyermek részvételével zajló kutatás szerint nincs összefüggés a kockázatos játék és a sérülések kockázatának növekedése között. A csonttörések gyakorisága nem függ a játszótéri játékok magasságától sem.

Egyes kutatók azt állítják, hogy ha megtagadják a gyermekektől a tolerálható kockázatok kezelését, akkor annak a lehetőségét is megtagadják tőlük, hogy szembenézzenek a saját félelmeikkel és leküzdjék azokat. Így azokat hajlamosak elfojtani, ami később szorongáshoz vezethet.

4. Támogatja a szociális készségeket

A durvább játék a korszerűbb társadalmi kompetenciával korrelál, különösen a fiúk esetében, de nem kapcsolódik az agresszió magasabb szintjéhez. Az ilyen játék segít a gyermekeknek megismerkedni a társadalmi határokkal, a másik érzelmeinek értelmezésével és a saját érzelmeik szabályozásával. Különösen a haraggal birkóznak meg jobban.

A gyermekek arról is tanulnak, hogyan játsszák le a társadalmi interakciókat és hogyan vegyék észre, ha egy helyzet túl messzire ment.

5. Bátorítja a kreativitást

A kockázatos játék elősegítheti a gondolkodás és a kreativitás új módjait, mivel így a gyermekek szokatlan helyzetekbe kerülnek. Ebben az ismeretlen és nem egyértelmű környezetben megtanulják, hogy ki kell próbálni a dolgokat és a hibákból is lehet tanulni.

Természetesen mindannyian biztonságban akarjuk tudni a gyermekeinket, de éppen a kockázatosabb játék során tudjuk őket felkészíteni arra, hogy majd a nagybetűs életben is biztonságban legyenek. A túlféltő szülői magatartás több bajt okoz a gyermekeknek, mint gondolnánk.

 

(csalad,hu)