2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

Trükkök gyermekallergia ellen

Az allergia egyaránt meggyötör gyermeket és felnőttet, de a kicsik talán még jobban szenvednek tőle. Azonban akad néhány olyan apró trükk, ami segíthet a leggyakoribb allergiák ellen.

Hadd egyen egy kis koszt

Persze nem étkezés gyanánt, vagy vödörszámra, de a lényeg az, hogy jobb, ha a gyermek egy kicsit piszkos lehet és érintkezésbe kerülhet a természeti világgal, mint az, hogy egy ultrasteril környezetben nő fel, ahol minden felületet folyton fertőtlenítőszerrel tisztítanak.

Az immunrendszerük hadseregének gyakorlatoznia kell. Ha nincs lehetőségük a harc gyakorlására, akkor teljes páncélzatban állnak majd ki a legkisebb betolakodóval szemben is.

Abszolút biológiai előnyt jelent a gyermek számára, ha mindent felfedezhet a természetben, beleértve a piszkot is. Azt se feledjük azonban, van különbség a szerves, például a farmokon, parkokban található piszok és a városi szennyeződés között.

Csökkentsük a hatást

Az asztma vagy az allergia nem gyógyítható, de csökkenteni lehet a károkat, amit okoz.

- Ne használjunk szőnyeget a gyermekszobában, vagy még jobb, ha az egész házból eltávolítjuk a szőnyegeket, mert azokon jobban megtapadnak az allergének.

- Csak könnyű, gyorsan és sokszor mosható függönyöket használjunk, ugyanebből az okból kifolyólag.

- Hipoallergén ágyneműt használjunk, hogy a poratkák ne tudjanak megülni rajta.

- A kinti játék során a gyermek ruhája összeszedi a polleneket, ezért érdemes átöltözni, amikor bejön a játékból.

- Ha éjszaka ébred allergiás tünetekre, akkor az ágyneműjét érdemes más típusúra cserélni és megfigyelni, hogy javul-e a helyzet. Lehet a toll, a párna tölteléke, vagy akár az atka is a tünetek kiváltója.

- Először a háziállat kerüljön a házhoz! Így az újszülött azonnal ki lesz téve az állat allergénjeinek, így az immunrendszere megtanulja, hogyan kezelje őket. Ezzel csökkenthető az allergia kockázata. Azonban, ha a családban már van példa ilyen allergiára, akkor az a legjobb, ha nem tartunk szőrös háziállatot.

Vigyázzunk a tojással

A gyermek egyéves koráig a tojásfehérjét kerülni kell, mert allergiát okozhat. A kemény tojássárgája 6 hónapos életkor után adható. Egyébként a gyermekek általában a második életévükre kinövik a tojásallergiát.

Legyen asszertív

Ha gyermeke súlyos földimogyoró-allergiával vagy más súlyos allergiával küzd, akkor Önnek kell a legfőbb szószólójának lennie! Mindenütt világosan kommunikálva írásban és szóban az allergia súlyosságát és kezelési módját, beleértve a megelőzést, cselekvési tervet és a segélyhívó számokat.

A többi szülő vagy kihátrál a helyzetből, vagy bár segíteni próbál, alábecsülheti a probléma súlyosságát, ezért ne bízzanak abban, hogy majd ők hatékonyan segítenek.

Világosítsuk őket fel a kockázatokról: például, hogy a gyermek akkor is rohamot kaphat, ha ugyanazzal a késsel vajazták a kenyerét, mint amivel a mogyoróvajat kenték korábban.

Vagy egy összetevő nyomokban tartalmaz mogyorót és nincs a csomagoláson feltüntetve. Hiperéberségre van szükség, amíg a gyermek maga nem tud kiállni magáért és nem tanul meg vigyázni magára.

Sok gyermek allergiás a tehéntejre

Figyeljük, a baba milyen tüneteket mutat: a véres vagy nyálkás széklet, az ingerlékenység, vagy az, ha a baba a térdét a hasához húzza a görcsök miatt, tejallergiára utal.

Ha ez a helyzet, váltson nem allergén márkára, és a tünetek általában néhány napon belül megoldódnak. Ha ez szoptatásnál fordul elő, akkor a kismama a saját étrendjét változtassa meg.

A gyermekek gyakran 2 éves korukra kinövik a tejallergiát, így a kezelőorvos beleegyezésével, kis mennyiségben időnként újra meg lehet próbálni a tejet.

Segítse a gyermek légzését

- Ne dohányozzon és távolítson el mindent, ami allergiát válthat ki!

- Ne legyen háziállat a gyermekszobában, de a legjobb, ha a házban sem!

- Maradjon nyugodt! Könnyű a fuldokló gyermek láttán bepánikolni, de az általunk okozott stressz csak még erősebb reakciókat idéz elő a gyermekben. Legyen egy pontos terve roham esetére.

- Hat hónapos kora előtt vigyük állatkertbe a babát, vagy olyan farmra, ahol állatokat tenyésztenek. Az ilyen helyek tele vannak az endotoxin nevű antigénnel, amely segít a gyermek erős immunrendszerének kiépülésében. Ő ugyan nem fog emlékezni a kis csimpánzokra, de az immunrendszere igen!

- Menjenek sokat a szabadba! Azok a gyermekek, akik a tévé előtt töltik a szabadidejüket, kétszer valószínűbben lesznek asztmások, mint akik a szabadban játszanak. A tüdő szerkezete és funkciói ugyanis másként alakulnak ki náluk. Az úszás pedig kimondottan csökkenti az asztma tüneteit. Persze az más kérdés, ha a gyermek éppen a klórra allergiás.

(csalad.hu)