2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Öt dolog, amiért nem érdemes aggódni kismamaként

Rengeteg minden miatt lehet aggódni egy újszülött mellett friss anyaként. De van öt dolog, ami miatt tényleg felesleges. Soroljuk.

Ne aggódjunk azért, hogy elfelejtjük megetetni

Teljesen felesleges aprólékos gonddal kidolgozott terv alapján, ébresztőórával felszerelve, ugrásra készen várni minden két órában. Bízni kell a saját anyai ösztöneinkben és a kisbaba ösztöneiben, jeleket fog adni, ha éhes, ha meg nem éhes, miért kellene megetetni? Csak feleslegesen idegeskedik az ember.

Nem lehet mindig minden tökéletes

Igazán felesleges minden nap megkomponált ruhakölteményeket adni a babára (a megfelelő fejpánttal kombinálva) akár elhagyjuk a lakást, akár nem. Kevés jobb dolog van annál, mint egy kisbabát öltöztetni, nem erről van szó, az szórakozás is lehet. De kényszeresen ügyelni arra, hogy minden pillanatban 100 százalékosan tökéletes legyen a ruházata, sok szorongást (és késést) okozhat.

Felesleges aggódni amiatt, hogy minden rezdülésére emlékszünk-e

Némelyik kismama elképesztő nyomást érez arra nézve, hogy mindent dokumentáljon. Mindent.

„Lefényképeztem ezt a tökéletes öltözéket? Emlékszem mindenre pontosan, amit ma tettünk? Kinyomtattam az e havi fotókat? Biztosan jól eltettem a kórházi karszalagot? Emlékszem pontosan, melyik hét melyik napján pontosan hány órakor fordult meg először? Emlékszem pontosan mindenre, hogy beszámolhassak a gyermekorvosnak a következő vizitkor?”

Túl sok felesleges aggodalom! Legyen elég a szeretet és emlékszünk annyira, amennyire emlékszünk (bár egy napló és pár fénykép azért még belefér…).

Az önbizalom

Felesleges azon aggódni, hogy bízhatunk-e magunkban! Aggódni azon, mit gondolnak más emberek, ha úgy gondoljuk, el kell vinni a babát az ügyeletre, vagy a sürgősségire.

„Azon tűnődtem, hogy mit gondolnak az emberek arról, hogy úgy döntöttem, álomba ringatom alvás előtt, vagy miért akartam zöldséggel kezdeni a hozzátáplálást gabonapelyhek helyett. Olyan sok külső hangot hallgattam magamban, hogy nehéz volt meghallani a sajátomat” – írta Colleen Temple háromgyerekes anyuka.

Az anyai ösztönben és az intuícióban meg kell bízni! Az az anyák szuperképessége!

Napi teendők

Sokan aggódnak (feleslegesen) azon, hogy mit kellene „megcsinálni” a nap folyamán! Azt hihetnénk, vannak olyan titkos szabályok, amiket kötelező (vagy tilos) megtenni egy adott nap.

Például: kell olvasni a babának egy bizonyos mennyiségű szöveget. Tisztán kell tartani a házat, ki kell mosni a ruhákat, meg kell csinálni a bevásárlást. Be kell íratni a babát valamilyen csoportba, közösségbe.

Pedig nem. Nyugodtan pihenjünk egyet, amikor a baba alszik, nézzünk tévét, olvassunk kicsit. Mossunk, vagy tegyük el az egészet a hétvégére, vegyünk fel valakit, aki segít a házimunkában, rendezzük át a szekrényt, vagy találkozzunk a barátainkkal.

Szóval ne aggódjunk azon, hogy mások mit gondolnak rólunk! Hogy az emberek azt hiszik, nem tudjuk, mit csinálunk, vagy hogy túl sok hibát követünk el, vagy hogy nem vagyunk elég jó szülők. Mindenki hibázik, de az a szerencse, hogy a gyermekeink hamar megbocsátanak és feltétel nélkül szeretnek.

Az anyaság titka az, hogy nincsenek szabályok. Mi hozzuk létre a saját szabályainkat, ahogy azok a legjobbak nekünk és a családunknak.

(csalad.hu)