2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

Óvodások - maroktelefonnal

Minden negyedik hat évnél fiatalabb gyermek kezében ott van az okostelefon - derült ki egy brit felmérésből. A szigetországban megkérdezett szülők ettől függetlenül úgy vélik, az első telefont 11 esztendősen kellene megkapniuk a fiataloknak.

Készség szinten használják a mobileszközöket a pár éves gyermekek is. Amint egy kijelzős készüléket kapnak a kezükbe, azonnal simogatni, tapogatni kezdik. Sőt, ha véletlenül az asztalon álló hagyományos monitorhoz is hozzáférnek, azonnal kézi erővel igyekeznek a megjelent tartalmon módosítani - számol be róla szinte minden kisgyermekes család.

A szakemberek egy része azt mondja, ebben az esetben sem szabad teljesen eltiltani a kicsiket a készülékektől, mivel azzal éppen ellenkező hatást érünk el, vagyis azt, hogy még jobban igényelni fogják a kütyüket. Persze attól szinte mindenki óva int, hogy korlátozás és felügyelet nélkül lehessen a fiatalok kezében az eszköz, mivel komolyan befolyásolhatja lelki és szociális fejlődésüket.

Az Egyesült Királyságban úgy tűnik, egyre több szülő igyekszik okostelefonnal "megnyugtatni" folyton izgő-mozgó gyermekét. Az Independent című lapban közölt felmérés szerint a szigetországban a hat évnél fiatalabbak negyedének van kütyüje. Pedig abban a megkérdezettek egyetértettek, hogy egy jóval későbbi életszakaszt, a 11 esztendős kort tekintik ideálisnak az első mobiltelefon átadásához. Liam Howley, a kutatást jegyző használt online kütyü piactér, a musicMagpie munkatársa azt mondta, "az okostelefonok életünk legfontosabb technológiai eszközei lettek, hiszen ez köt össze minket a barátainkkal, távolabbi rokonainkkal, a világ történéseivel". Éppen ezért - véleménye szerint - a gyermekek számára is egyre fontosabb, hogy ebbe a világba mihamarabb bekapcsolódhassanak.

A kutatás szerint jelentős különbség van a szülői hozzáállásban. Van, aki szigorúan szabályozza az internetes hozzáférést, az elérhető oldalakat és tartalmakat, és azt is, milyen "belépő" készülékkel kezdhetik online életüket az ifjak. A felmérésből az derül ki, a legtöbb szülő Samsung készüléket ad először csemetéje kezébe, az Apple kütyüjei a második helyen szerepelnek a listán. A többség mégsem feltétlenül a spórolást tartja szem előtt a vásárláskor. Átlagosan 500 fontban, vagyis 170 ezer forintban határozták meg a költés felső határát. A kutatóknak válaszoló családok 80 százaléka az Egyesült Királyságban nem korlátozza a kütyüvel tölthető időt gyermeke számára.

Mindössze a megkérdezettek negyede kapcsolja ki az adatforgalmat a berendezéseken, hogy a telefonok csak hívásra és üzenetküldésre legyenek alkalmasak. A fiatalok élnek is a kütyük adta lehetőségekkel, az üzenetküldésen és telefonáláson kívül tízből hatan játékra is használják a készülékeket. A zenehallgatás, filmnézés, a közösségi oldalak használata általános az elsőtelefonos fiatalok körében.

(Család.hu)