2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Így kezeljük az otthoni változásokat

A változás nehéz. A kisgyermekek számára pedig a kis változások kezelése is nehéz. Megmosakodni ebéd után. Fürödni menni, kiszállni a kádból, felkészülni a másnapi iskolára. Ezek a mindennapos átmenetek okozzák az otthoni hatalmi harcok nagy részét. A gyermekek gyakran állnak ellen ezeknek a (felnőttek számára racionális) teendőknek. Aprók az átmenetek, de sok van belőlük, ezért kimerítőek lehetnek.

A Montessori-módszerrel, egyszerű stratégiákkal ezek az átmenetek könnyebben kezelhetőek. Az alábbiakban következzen néhány tipp a megkönnyítésükre.

Legyünk következetesek

A kisebb gyermekek vágynak a kiszámíthatóságra, a rutinra, mert biztonságban érzik magukat tőle. Ha felfordul körülöttük az élet, akkor ezek a rutinok segítenek elviselni a változásokat is.

Bevezethetjük például, hogy mindennap reggeli előtt öltözzön fel. Vagy fordítva, teljesen mindegy, csak mindennap egyformán. Legyen ugyanott mindig a ruhája és pontosan tudja, hova kell a pizsamáját tennie.

Lassítsunk le

Senki nem szeret rohanni és kisgyermekkel egyszerűen nem is lehet. Ha siettetjük őket, átveszik a stresszt és ez káoszhoz vezet, nem pedig felgyorsítja a dolgokat. Minden feladathoz számoljunk némi plusz időt.

Legyenek ezek minőségi idők, ne csak túlessünk rajtuk. (Amit persze könnyebb tanácsolni, mint mondjuk a reggeli rohanásban megtenni, de azért törekedni lehet rá.)

Vonjuk be a gyermeket

Fontos, hogy közösen csináljunk dolgokat, ösztönözzük arra, hogy ő válassza ki a ruháját, mondjuk három lehetőség közül, vegye fel a cipőjét, vigye a tányérját a mosogatóba vacsora után.

Ettől partnernek érzi magát és nem is fog annyira ellenállni. Nem beszélve arról, hogy valódi segítséget is jelenthet, ha önállóan megcsinál valamit.

Adjunk jelzéseket

Legyen a nap különböző szakaszainak jól értelmezhető lezáró jelzése. Ebből a gyermek érzi, hogy egy napszak véget ért és át kell térni a következőre. Lehet ez vizuális, vagy hangzó jelzés, ki kell próbálni, hogyan reagál rá a gyermek.

Figyelmeztessük időben a változásra

Vannak gyermekek, akik különösen érzékenyek a változásra, ami persze általában minden kicsit megvisel. A kis változások is megterhelők lehetnek, mert kiejtik a gyermeket a megszokott rutinból.

Például, ha vacsoravendégek jönnek, ha előbb jön haza az oviból, vagy később, mint szokott, meg kell beszélni a gyermekkel, még akkor is, ha nem is pontosan érti meg.

A következetesség, a lassítás, a rutin, a jelzések és az, hogy a gyermeket partnernek tekintjük és megbeszéljük vele a változásokat, egyszerűbbé tehetik szülő és gyermek életét is.

(Család.hu)