2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Díjat kaptak a legkiválóbb bölcsődei szakemberek

Brunszvik Teréz Díjat vehettek át a kiemelkedő bölcsődei szakemberek. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kijelentette: az idén 3000-4000 férőhely jön létre.

A legkiválóbb szakembereket díjazták a Bölcsődék Napján. A Pesti Vigadóban megtartott ünnepségen öten kaptak Brunszvik Teréz Díjat. Elismerést vehetett át Fűrész Tünde volt miniszteri biztos, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott igazgatója is. Az eseményen köszöntőt mondott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Fontos szerep a családok életében

Novák Katalin kiemelte a bölcsődék szerepét a családok életében. Úgy fogalmazott: a fiatalok szeretnének családot, de érthető, ha a nők szakmájukban is érvényesülnének. Ez a dilemma erősebb, mint 20 évvel ezelőtt volt. Kijelentette: annyi bölcsődére van szükség, amennyire igény van. Ez egy nagyon komoly kihívás, nem értek a feladat végére, de idén is 3000-4000 férőhely jön létre. Fontos, hogy ezek az intézmények szépek, kulturáltak legyenek, és olyan emberek dolgozzanak ott, akik számára a gyermekek a legfontosabbak. Egyre többen választják ezt a szakmát – mondta-, amelyhez a pedagógus életpályamodell bevezetése is hozzájárult. A feladatalapú finanszírozással pedig ma már nem ráfizetéses a bölcsőde működtetése az önkormányzatok számára.

Megadja a választás lehetőségét

Kijelentette: a kormány feladata az, hogy biztonságérzetet és választási lehetőséget nyújtson a családoknak. A nők számára meg kell adni annak lehetőségét, hogy akár a gyermek 3 éves koráig otthon maradhassanak, de ha bármilyen ok miatt korábban szeretnének dolgozni, arra is legyen módjuk. Ilyenkor gyakran nincs más lehetőség, csak a bölcsőde. Ha sikerül azt az üzenetet átadni nekik, hogy bátran vágjanak bele a gyermekvállalásba, hiszen a bölcsődében szeretettel, hozzáértéssel fogadják a gyermeküket, akkor a kormány és a szakmai is jó úton jár.

Az okok különbözőek lehetnek

Beszélt arról is, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor egy szülő egyedül marad. Ilyenkor az élete már nem a karrierről, az önmegvalósításról szól, hanem arról, miként tudja eltartani a gyermekét, gyermekeit. Vannak, akiknek szerencsére nincs ilyen gondjuk, de valamiért üres lett a családi kassza. Mindkét esetben nagy segítséget jelenet a bölcsőde. Mint mondta, nehéz meghozni a döntést, nehéz az intézményben hagyni a kicsit főleg akkor, amikor az édesanya, édesapa nyakába csimpaszkodik, mert ott érezné magát biztonságban. De a támogató bölcsődei dolgozók ebben nagyon sokat segíthetnek.

(Család.hu, Fotó: Máthé Zoltán/MTI)