2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

A boldog házasság egyik legfontosabb titka

Mosás, takarítás, bevásárlás - a háztartási munkák igen sok kellemetlenséget okozhatnak, különösen akkor, ha gyermekeket is nevel a család. Hagyományosan az anyák végezték ezeket a munkákat, de a kutatások azt sugallják, hogy a kapcsolat erősödik, ha a szülők megosztják ezeket a terheket.

Újabb kutatás készült és újabb bizonyíték van rá, hogy a terhek megosztása, különösen a mosogatás esetében, segít az egészséges kapcsolat megőrzésében.

A Council of Contemporary Families (CCF) kutatása szerint, ahogy a partnerek megosztják egymás közt a háztartási feladatokat, különösen a mosogatást, annak van a legmélyebb hatása a kapcsolatuk dinamikájára.

Az eredmények nem különösen meglepők. A korábbi kutatások szerint a kapcsolati problémák és a rossz szexuális élet gyakoribb azoknál a nőknél, akik többet mosogatnak, mint azoknál, akiknek a partnere is részt vesz a háztartási munkákban.

Miért okoz a mosogatás ilyen különbséget a kapcsolatokban? Mert nem egy különösebben elbűvölő munka. „A mosogatás undorító. Koszos edények várakoznak a mosogatóban. Ha gyermekeid is vannak, akkor a helyzet még rosszabb” - mondta a kutatás vezető szerzője, Dan Carlson.

Persze nem csak a mosogatás van hatással a kapcsolatokra. Egy, a 2011-es American Sociological Reviewban megjelent tanulmány szerint az anyák 10 órával többet töltenek megosztva magukat több feladat között egy héten, mint az apák.

Ezért a nők több stresszt, pszichológiai szorongást, negatív érzést, a munka és az otthon összeegyeztetésével kapcsolatos konfliktust élnek meg, mint az apák.

Egy 2017-es kutatás szerint pedig az anyák a gyermekneveléssel is több időt töltenek, még a szabadnapjukon is be vannak fogva, nem úgy, mint az apák, akiknek több szabadidő jut. Az anyáknak egy óra körüli, az apáknak kétszer annyi pihenőidejük van.

Mi az eredmény? A válás. A kapcsolatok 25 százaléka a házimunka feletti veszekedések miatt ment tönkre – jelzi egy harvardi kutatás. A Journal of Family and Economic Issues tanulmányában pedig figyelmeztetnek, hogy ehhez még nagyon komolyan hozzátehet, ha az anya úgy érzi, nem csak ő végez több házimunkát, de ő adta fel a karrierjét is.

Ha viszont egyenlőbben osztják meg a házimunkát, a mosogatást különösen, az jobb szexhez és nagyobb családi boldogsághoz vezet.

Más szavakkal: egy egyenlőbb otthon boldogabb otthon.

(Család.hu)