2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Bábok, bogarak, muzsika, tehénfejés – programajánló a hétvégére

Zenés-táncos promenád az Andrássy úton, tehénfejés a farmon, Föld Napja programok bogarakkal, bánatos egerek és a szerelem problémaköre – egyre több szabadtéri program várja a kikapcsolódni vágyókat.

A nyárias idő beköszöntével sok gyermek mondja a szüleinek, hogy ideje lenne a Balaton felé venni az irányt. Bár a tó vizének hőmérséklete a fürdőzésre még egy kicsit hűvös, a Balaton-élmény mégis átélhető - akár a parton, akár pedig valamelyik távoli városban a mozikban. A héten mutatták ugyanis be a Vad Balaton című természetfilm kibővített moziváltozatát. A 65 perces filmes utazásban a néző elé tárulnak a tó partjait szegélyező vulkáni kúpok és barlangok, a mésztufa lépcsők, mocsarak, nádasok. Megjelennek a vásznon az ürgék, a vadmacskák, a vándorsólymok, a hollók, a kócsagok, az éjszakai életet élő pelék, a násztáncot járó balinok.

Napokon belül megnyílik a Párisi Nagyáruház épületében az Andrássy Élményközpont, ami az üzemeltetők szerint a világ legmodernebb tudományos játszótere lesz. Az ingatlan földszintjét és első emeletét bérlő TulipánTündér Produkció vezetője egy lapinterjúban azt mondta, az élményközpontban egy Japánból vásárolt licencű kiállítás, az Európában elsőként Budapesten látható tudományos játszótér, a Future Park működik majd jövő héttől. Az ígéret szerint a központban a legmodernebb technikákat hozzák a fiatalok számára testközelbe, a felállított nyolc játék különböző készségeket fejleszt, a többórás családi programon lerajzolt dolgok életre kelnek. A vállalkozás ügyvezetője azt mondta, nem a Csodák Palotája konkurenciáját hozták létre, a két helyszín egymást kiegészítve működhet majd különleges programjaikkal.

A gyermeki lét örök kérdése kerül színpadra a Fabula Bábszínházban szombaton tíz órától. A Nagy akarok lenni! című előadás a kismacska vívódásáról szól, vagyis arról, hogy végre nagy szeretne lenni, mert az anyukája nem engedi el egyedül sehova. A nagy oroszlánnak pedig az a problémája, hogy mérete miatt senki sem mer vele játszani, ezért inkább kicsi lenne. Egy szerencsés erdei találkozás után szerepet cserélnek, hogy rájöhessenek, mégiscsak a saját bőrükben a legjobb az élet.

Az Óbudai Kulturális Központban szintén a kis állatok nagy gondjain gondolkozhatnak el az ifjak. A Ciróka Bábszínház vasárnap 10 órától azt mutatja be – némi shakespearei áthallással -, milyen mérhetetlen problémákat okozhat a világ menetében, ha egy szürkeegér fiú beleszeret egy fehéregér leányzóba. A két klán ugyanis egéremlékezet óta esküdt ellenségei egymásnak, így óriási bonyodalmat okoz az ifjonci hevület. A megoldást a darab címében is megjelenő tételmondatban kell keresni: Minden egér szereti a sajtot.

A hagyományokhoz híven idén is fesztiválzáró promenáddal búcsúzik a Tavaszi Fesztivál programsorozata. A zenés-táncos kavalkád az egész család számára tartalmas kikapcsolódást jelenthet, több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a város több pontjáról – a Fővám térről, a Városháza parktól, a Szent István térről –, hogy nagy feltűnést és zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét. A díszes menet az Andrássy úton vonul végig, közben az Operánál, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön a visegrádi országok tánchagyományait mutatják be. A promenádot a Hősök terén összművészeti produkció zárja.

A hétvégén a Millenárison rendezik meg a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvesztivált, ahol gyermeksarok várja a kicsiket és a már olvasni tudó ifjakat. Péntektől vasárnapig reggel tíztől estig folyamatosan követik egymást a dedikálások, lesz játékos könyvbemutató, kerekasztal beszélgetés, interaktív, izgő-mozgó felolvasás ovisoknak, kvízjáték, könyvillusztáció kiállítás, bűvészkedés, piknik, nyomozós foglalkozás.

Tűzoltó- és rendőrnapot rendeznek szombaton a Városligetben. Az immár nyolcadik alkalommal megtartott eseményen szokás szerint több tucat szolgálati motort, autót és teherautót mutatnak be, amiket ráadásul nagyrészt ki is próbálhatnak a fiatalok. A számtalan program között lesz rendőrcsákó hajtogatás, fegyverkiállítás régi eszközökből, kutyás és lovas parádé, tomfa-, intézkedéstaktikai- és közelharc bemutató. A délelőtt tíz órakor kezdődő, és kora estig tartó kavalkád alatt a Liget egén feltűnik majd rendőrhelikopter is.

Szombaton a MÁV Zene-Tér-Kép/4. - "Akkor víg, ha verik... - mi az?" című programján tíz órától az ütőhangszerek és a hárfa kerül sorra a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében. A 3-7 év közötti gyermekeknek meghirdetett, immár 11 éves történetre visszatekintő sorozat most hétvégi állomásán a legősibb, a legtöbb hangszert tartalmazó hangszercsaládot, az ütősöket ismerhetik meg a látogatók. Fémből, fából, bőrből, illetve más anyagok kombinációjából készült hangszereket mutatnak be a zenészek, akik a legbátrabbaknak azt is megengedik, hogy kipróbálják a zeneszerszámokat. A foglalkozást Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti.

Egész hétvégén tart a Föld Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az idei program mottója „A víz maga az élet”, így például lesz talajvizsgálat, kifejezetten annak vízraktározó képességét tanulmányozva, talajszelvény készítés, a vizes ökoszisztémák védelmének bemutatása - ismeretterjesztő programok tucatjait rendezik meg. A hétvégén bemutatják az intézmény vadmentő munkáját, sőt, a látogatók találkozhatnak egyik-másik megmentettel is. Akik kedvet kapnak az állatok mellett végzendő munkához, azok részt vehetnek az ifjú természetőr képzésen, ha valaki pedig kicsit távolabbról figyelné az élővilágot, annak remek lehetőség a felkínált teleszkópos madármegfigyelés. Akik a madarakkal a magasba vágynak, azok a Nagysziklán emelkedhetnek a park fölé, méghozzá saját erőből, ugyanis – sok más mellett - a sziklamászást is kipróbálhatják az intézmény látogatói.

A debreceni Kölcsey Központban a Föld Napja alkalmából bogaras-rovaros napot rendeznek vasárnap. A látogatók Váradi Zoltán vetítettképes előadásán bogarászhatnak, illetve a Makám együttes Bogárbál muzsikájára rophatják. Sok más mellett lesz rajzpályázat eredményhirdetés és bogaras tárlatvezetés is. Kaposvár közelében, Patcán, a Katica Tanya Élményközpontban a Föld Napja alkalmából tehénfejésre, kisállat simogatásra, lovaglásra, szurikáta etetésre és még számtalan érdekességre várják a családokat.

(Család.hu)