2018-04-25 09:00:00 Messzehangzó Fenntarthatósági Témanap

Mit tegyünk, ha a gyermekünk nem szeret autózni?

Alapvetően kétféle csecsemő van a világon: aki imád autózni, és aki szívből gyűlöl. Amelyik szeret, azzal nincsen gond. De egy üvöltő babával utazni balesetveszélyes is lehet, amellett, hogy rossz élmény gyermeknek és szülőnek egyaránt.

Kutatások bizonyítják, hogy a síró gyermek hangja nem hagyja hidegen az embereket, különösen a szülőket, hiszen a segítségre vagyunk programozva. Ezért a síró gyermekkel utazó szülő pánikot, félelmet és szomorúságot érez, ami jelentősen növeli a stresszszintjét.

A szorongás miatti sírás, amit ilyenkor a csecsemő megél, speciális mintázatú és egészen a sikításig fokozódhat, ami akár hányáshoz is vezethet a szakember szerint. Szerencsére léteznek trükkök az autózási trauma kezelésére.

Beültetés

Ha rögtön az elején sírni kezd a baba, akkor veszett az ügyünk. Alapkérdés tehát, hogy az ülés a lehető legkényelmesebb legyen. A beültetés pillanatában ne kerüljön semmi a baba háta mögé, még a biztonsági öv sem. Már léteznek olyan kiegészítők, amelyekkel ez könnyen megoldható.

Hosszabb útra indulás előtt pedig szoktassuk a kicsit. Rövidebb utakra vigyük el, aztán a parkoló autóban üljünk mellé a hátsó ülésre és játsszunk vele, miközben be van kötve.

Öltöztessük a sikerhez

A hőmérséklet is problematikus lehet. A babák sokszor kimelegednek utazás közben és ettől szenvednek. Soha ne ültessük kabátban a kocsiülésbe! Melege lesz és a kabát miatt a biztonsági övek sem funkcionálnak tökéletesen.

Nyugtassuk zenével

Az anya éneke vagy egy ismerős dal a rádióból remekül működhet. A kutatások szerint a zene nagyon jó hatással van a csecsemőkre, az így lecsendesített baba kétszer annyi ideig marad békés, mint a babahangokkal vagy emberi beszéddel megnyugtatott. Az éneklés egyébként a szülőt is megnyugtatja.

Tervezzünk a büfivel

Hasfájós babát ne közvetlenül étkezés után ültessünk autóba. A refluxtól szenvedő csecsemőnek egyébként is kényelmetlenebb az ülés, mert nem engedi őt mozogni és megtalálni a pocakja számára legkényelmesebb pozíciót.

Persze a gyermekek egy idő után maguktól kinövik a „sikítsunk az autósülésben” korszakot, de miért ne próbálnánk meg a problémán hamarabb segíteni?

(csalad.hu)