2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Így győzzük le a gyermek félelmeit a fogorvostól

Bár a fogak rendszeres ellenőrzése nagyon fontos, sok gyermek érthetően fél fogorvoshoz menni. Következzen 7 tipp, ami segíthet legyőzni a gyermek félelmeit Dr. Ben Atkinstől, a brit Oral Health Foundation fogorvosától.

Már akkor vigyük látogatóba őket a fogorvoshoz, amikor még nincs is rá szükségük!

Ha már babakorukban hozzászoktatjuk őket a fogorvosi rendelő zajaihoz és jeleihez, akkor rájönnek, hogy nincs semmi, amitől félniük kell. „Az én praxisomban szeretettel várjuk a babákat, ahogy megszülettek, mert így mire nekik kell a székbe ülniük, már kétszer-háromszor jártak itt és a legnehezebb döntésük az volt, hogy melyik pálcikát vigyék haza” - mondja Dr. Atkins.

Kezdjük korán!

Ahogy az első fogak kibújnak, már vigyük őket ellenőrzésre! Így pozitív tapasztalatokat szerezhetnek és nem lesznek idegesek.

A szülő legyen szerepmodell!

„A gyermekek idegességének nagy része a szülők vagy gondviselők viselkedéséből ered” - mondja a fogorvos. A legcélszerűbb, ha magunknak is foglalunk időpontot a gyermeké előtt. Bár ha nagyon izgulunk, akkor az a jobb, ha magunknak egy másik napra foglalunk.

Pontosan magyarázzuk el, hogy mi fog történni!

Lehet, hogy már nem emlékszik a gyermek a legutóbbi fogászati vizsgálatára. Az ismeretlentől való félelem sokkal félelmetesebbé teszi a helyzetet.

Nyugtassuk meg és jutalmazzuk őket!

„Engedjük meg, hogy magukkal vigyenek valamit, ami megnyugtatja őket. A kedvenc játékuk, egy könyv vagy akár a zene is segíthet nekik” - javasolja Dr. Atkins. Az persze fontos lenne, ha a vizsgálat után nem édességet kapnának jutalom gyanánt, hanem mondjuk egy könyvet.

A gyermek választhassa ki, hova ül!

A fogorvosi szék egy kisgyermek szemében hatalmasnak tűnhet. Ha nem akar beleülni, ülhessen a szülő ölébe is, az már eleve megnyugtató egy gyermeknek.

Legyen a tapasztalat vicces vagy szórakoztató is!

Ha már elég nagy, mászhasson fel például ő a székbe. Nagyon vicces liftezni is a fogorvosi székkel. Ha ezt megengedjük, a gyermek otthonosan fogja magát érezni és nem fog félni.

(Család.hu)