2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Szép fokozatosan töltsük fel a D-vitamin-készleteinket!

A tavaszi napsütéssel szervezetünk regenerációja is megkezdődött. Nem csupán a hangulatunkra van jó hatással, hanem a télen kiürült „vitaminkészletünk” feltöltése is megkezdődik ilyenkor. Hiszen a napból nyert D-vitamin elengedhetetlen szervezetünk fejlődése, normális működése szempontjából.

A D-vitamin egyfajta hormonszerű anyagként működik a szervezetünkben, ami a kalcium-anyagcserét szabályozza – mondta Lakatos Péter endokrinológus. Hozzátette, a kalcium pedig a fő alkotóeleme a csontunknak. Ezért a D-vitamin-hiány összefüggésben áll a csontritkulással is. Az Országos Osteoporosis Társaság társelnöke szerint normális D-vitamin-ellátottság nélkül nem tud a kalcium a csontban lerakódni.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy a D-vitamin-hiányt eredetileg angolkórnak hívták, mert több mint száz évvel ezelőtt, amikor az angol gyárakban a fiatalok napi 16-18 órában dolgoztak, napfény hiányában nem képződött elég D-vitamin a szervezetükben, ettől elgörbült a lábuk.

A D-vitamin egyébként az élővilág kialakulásának a kezdete óta jelen van, tehát nyilvánvalóan nem a csont megerősítése az elsődleges feladata – szögezte le Lakatos Péter. Ez a vitamin el tudja nyelni a napsugárzásból az UV részt, ezáltal védi a sejtek örökítő anyagát, a DNS-t. Mivel a D-vitamin elnyelte az UV-sugárzást az egysejtűekben megvédve azok DNS-ét, jobban tudtak fejlődni – magyarázta. Ez a feladata megmaradt: a sejtspecifikus működés fenntartása, ugyanakkor a szaporodás korlátozása bizonyos mértékig. Hozzátette, ez a működés gyakorlatilag egy daganatellenes hatást vált ki. A D-vitaminnal nagyobb az esély a különböző rákos megbetegedések elkerülésére.

Az endokrinológus elmondta, hogy a D-vitamin csökkenti a fertőzéseket is, mert erőteljesen hat az immunrendszerre. Például a TBC is gyakoribb D-vitamin-hiányos állapotban. Hatással van a különböző hormonális szervekre is, mint például a petesejtek érésére. Komoly szerepe van az autoimmun betegségeknél. Megjegyezte, legalább nyolcvan százalékkal csökkenthető az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása a terhesség alatt, illetve gyermekkorban a megfegfelelő D-vitamin-bevitellel.

(Híradó.hu)