2019-03-25 00:00:00 Nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten

Ezért fontos, hogy szabályosan szedjük a gyógyszereket

A nemzetközi felmérések alapján kijelenthető, hogy mi, magyarok nagyon szeretünk gyógyszert szedni, azonban nem mindegy, hogy elolvassuk-e a betegtájékoztatót, hallgatunk-e az orvosra, és figyelembe vesszük-e azt, hogy a gyógyszerész mit tanácsol, hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A betegek egy része elolvassa a betegtájékoztatót, osztotta meg tapasztalatait a Semmelweis Egyetem egyetemi gyógyszertárának osztályvezetője, Sebők Szilvia. Szerinte ez akkor jellemző, ha a terápiában a páciens új gyógyszert kap. Hozzátette, a szakember tanácsát általában megfogadják, de a betegekre nagy hatással vannak a szomszéd tanácsai is. Úgy fogalmazott, a „tömeg bölcsessége”, habár nem biztos, hogy mindig egybeesik a javallatokkal, mégis sokan hajlamosak ezekben a tanácsokban is bízni.

Sok esetben azonban életbevágó lehet, hogy a betegtájékoztató vagy a szakemberek javallatának megfelelően szedjük a pirulákat. Sebők Szilvia rávilágított, az előírás szerinti adagolás segíti, hogy elérjük a maximális hatást, ezt pedig megvalósítható, ha úgy és akkor vesszük be a gyógyszert, amikor az az előírás szerint szükséges. Ha pedig új gyógyszert használunk, mindenképpen el kell olvasni a betegtájékoztatót.

Tudni kell, hogy a nem receptköteles gyógyszerek közül melyik az, ami adható gyermeknek, és melyik nem – hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Póta György hozzátette, hiába ismert szerekről van szó, egy bizonyos életkor alatt van, amelyik nem adható. Arról is beszélt, hogy sok esetben nincsenek klinikai vizsgálatok arra, hogy gyermekeknél egy adott gyógyszer milyen mellékhatásokat fejthet ki. Azonban a receptre felírt gyógyszer esetében ez nem igaz, hiszen amikor azt felírják, az orvos és a patikus is elmondja a legfontosabb információkat.

(Híradó.hu)