2019-03-25 00:00:00 Nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten

Van, ami majdnem annyira fáj, mint a szívinfarktus

Bizonyított tény, hogy a menstruáció majdnem olyan fájdalmas, mint egy szívinfarktus. Azaz mostanra az orvostudomány is eljutott odáig, amit a nők az idők kezdete óta mondogatnak, azaz hogy a menstruációs görcsök tényleg nagyon fájdalmasak.

Minden nő tudja, hogy menstruálni olyan, mintha valaki ütné a hasad, miközben arra kényszerít, hogy folyamatosan a Bambi legszomorúbb jeleneteit nézd. Elmagyarázni ezt az agóniát egy férfinak ugyanolyan frusztráló tud lenni.

John Guillebaud, a University College London professzora most viszont megerősítette, hogy sok nő szerint a fájdalmas menstruáció „majdnem olyan rossz, mintha szívinfarktusunk lenne”.

Minden ötödik nő dysmenorrhoeától, vagyis nagyon fájdalmas menstruációtól szenved, ám az orvosok nagy része eddig figyelmen kívül hagyta a problémát és maximum fájdalomcsillapítók szedését javasolta, bár azok többnyire hatástalanok ilyenkor.

Minden tizedik nőnek ennél is nagyobb fájdalmai vannak, ezt a stádiumot endometriozisnak nevezik. Az ettől szenvedő nők egész testében megtalálhatók a méhnyálkahártya sejtjeihez hasonló sejtek.

Az endometriozis több más tünettel is jár: fájdalmas időszakok, kimerültség, bél- és húgyhólyag-problémák, sőt még meddőség is előfordulhat. Mivel a területet eddig nem nagyon kutatták, ezért a diagnózis is nagyon lassú, átlagosan 7,5 évig tart.

A másik következmény, hogy nagyon korlátozottak a kezelési lehetőségek, ráadásul a kiváltó ok sem ismert. Dr. Annalise Weckesser szerint az orvostársadalom az „elhallgatás kultúrája” miatt hanyagolja el a helyzetet.

Hosszú története van annak, hogy a környezet ne vegye komolyan a menstruációs fájdalmat, vagy egyszerűen csak hisztériának fogja fel. Nem beszélünk a menstruációról és ennek következtében a fiatalok is nagyon keveset tudnak róla.

Nem sokkal jobb a helyzet az egészségügyi szakemberek között sem, akik sokszor nem tudják eldönteni, mi az a mérték, amikor már nem normális mértékű a menstruációs fájdalom. Ezért sokszor ők is csak legyintenek a fiatal nők panaszaira.

(csalad.hu)