2019-03-25 00:00:00 Nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten

Ez nem luxuscikk! Ma van az egészség világnapja

Az egészség valamennyiünk legértékesebb vagyona, nem szabad, hogy csak a kivételezett helyzetben lévők számára elérhető luxus legyen – jelentette ki Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója az egészség világnapja alkalmából. A WHO huszonöt országra kiterjedő legfrissebb elemzéséből kiderül: minden ország képes lenne a jelenleginél többet tenni az egyetemes egészségügyi hozzáférés érdekében.

Ma van az egészség világnapja. Ennek alkalmából a WHO arra kéri az európai régió vezetőit, hogy együttes erővel tegyenek lépéseket az egyetemes egészségügyi hozzáférés eléréséért – közölte a világszervezet magyarországi irodája.

A WHO nemrég egy huszonöt országra kiterjedő regionálist elemzést végzett, amelyben két szempontból mérték fel a tagországokat: a lakosok egészségügyi hozzáférését szabályozó szakpolitikák, valamint az egészségügyi kiadások költségterheinek mérséklése alapján. Jakab Zsuzsanna regionális igazgató kifejtette: az eredmények alapján az látszik, hogy minden ország képes lenne a jelenleginél többet tenni az egyetemes egészségügyi hozzáférés eléréséért.

Az egyetemes egészségügyi hozzáférés azt jelenti, hogy minden ember hozzájuthat minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, ott és akkor, amikor szüksége van rá, anélkül hogy ez pénzügyi nehézségeket okozna. Ez egy alapvető emberi jog, amelyért a WHO a megalapítása óta, immár hetven éve küzd a tagállamaival együttműködve.

A WHO európai régiójában tapasztalt jelentős előrelépés ellenére még a legfejlettebb országok sem tudták megakadályozni azonban, hogy a saját zsebből finanszírozott egészségügyi kiadások ne okozzanak anyagi nehézségeket az embereknek – tette hozzá a szakember. Emlékeztetett rá: az úgynevezett Agenda 2030 fenntartható fejlődési keretrendszer globális céljául tűzte ki az egyetemes egészségügyi hozzáférést, beleértve a költségteher elleni védelmet, a mindenki számára elérhető minőségi egészségügyi szolgáltatásokat, valamint a biztonságos, hatásos, minőségi és megfizethető alapvető gyógyszereket, illetve védőoltásokat.

Idén a WHO és tagországai elkötelezték magukat egy ambiciózus ötéves terv mellett, hogy felgyorsítsák az egyetemes egészségügyi hozzáférés elérésének folyamatát.

Jakab Zsuzsanna kiemelte: a WHO 70. születésnapján nem csupán azokra a jelentős eredményekre kell visszagondolnunk, amelyeket az egészség terén eddig elértünk, mint például a gyermekkori betegségek elleni rutin védőoltásokra, a jelentős fejlődésen keresztülment csecsemő, szülészeti és nőgyógyászati ellátásokra, az egészséges környezetre fordított erőfeszítésekre és a dohányzás megfékezését elősegítő erős jogi szabályozásra. Újra el kell köteleződnünk a mindenki számára elérhető egészség mint legalapvetőbb cél elérése mellett is.

(Magyar Idők)