2019-03-25 00:00:00 Nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten

A tavaszi koncertektől a parkavatóig - programajánló

Több száz különleges babát és mackót mutatnak be Győrben a Zichy-palotában, Budapesten Belső-Pest legnagyobb megújult zöldfelületén rendeznek családi napot, miközben Miskolctól Pécsig számtalan könnyű- és komolyzenei koncertet kínálnak a családoknak ezen a hétvégén.

Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál várja a 4-14 év közötti fiatalokat egészen vasárnap estig az Akvárium Klubban. A szervezők “vagány családi rendezvényt” ígérnek, ahol azon kívül, hogy a látogatók megnézhetik a világ legjobb rövid- és animációs filmjeit, részt vehetnek animációs, kaszkadőr, sminkes és virtuális valóság workshopokon is. Két teremben minden órában új filmes, animációs program lesz, az előtérben filmes relikviák között lehet válogatni, az eseményen ismert gyermekfilmhős szinkronszínészekkel is meg lehet ismerkedni.

A hétvégén mutatja be új produkcióját a Fővárosi Nagycirkusz. Az Atlantic Flight nagy utazást ígér, mintha egy villámgyors repülőgépre ülne fel a látogató, aki így pillanatok alatt eljuthat az eszkimók és fókák birodalmából egy felhőkarcoló tetejére, majd pedig a kínai nagy falon futhat végig. Látható lesz a vízicirkusz szökőkútjátéka annak lézerfényeivel, a folyamatosan mozgó és átalakuló porondon pedig artisták mutatványai és showműsora igyekszik ámulatba ejteni a nézőket.

Családi nappal vehetik ismét birtokba Belső-Budapest legnagyobb zöldfelületét, az újra megnyílt Orczy-parkot a kikapcsolódásra vágyók. A 26 hektáros parkban szombaton gyermekkoncertek (Búgócsiga Zenede, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, Bíró Eszter), vásári játékok, kézműves foglalkozások, ugrálóvárak, színpadi bemutatók, kvíz- és nyereményjátékok, interaktív sportbemutatók és -vetélkedők lesznek. Ezek mellett kipróbálhatók a kibővült park állandó eszközei, lehetőségei is, így a játszótér, a megújult csónakázótó, a tóparti kávéház, a szabadtéri sporteszközök, a futó- és sportpályák.

Tavaszkiáltó Gyermekversnappal várja szombat délelőtt a fiatalokat a B32 Galéria és Kultúrtér. A programok a MOME animációs versadaptációival, kortárs művekkel indulnak, majd a Kisladik tart alkotó foglalkozást, végül pedig - délután egy órától - Jankovics Anna: Világgá mentem Versszínházi bemutatója kerül színpadra. Közben folyamatosan működik a verspostahivatal, ahol kortárs költők tavaszi verseit lehet feladni képeslapként és a versklub, ahol pedig a legszebb kortárs verseskötetekbe lehet belenézni, a hangoskönyvekbe belehallgatni. Az ingyenes programon szörppel és macikávéval várják a kis- és nagycsaládokat.

Miskolcon a Művészetek Házában szombaton 11 órától Gryllus Vilmos Tavaszi daloskönyve nyílik meg. Százhalombattán a Barátság Kulturális Központban ugyanebben az időben Halász Judit ad koncertet jól ismert dalaival, magyar költők elénekelt, megzenésített verseivel.

Egy héttel később pénteken öttől a Szent István téren a Családok Éve csatlakozó rendezvényeként Tari Annamária pszichoanalitikus tart előadást az információs korról és annak családokra gyakorolt hatásáról Online gyermekek offline felnőttek mottóval. "A gyermekek nem a valódi életet tanulják meg, hanem egy nagyon gyors tempójú, látszólagos érzelmekkel tarkított, pörgős, színes interaktív világban működnek” - vélekedik a szakember.

Szekszárdon a Sportközpontban vasárnap 10 órától az Alma Együttes muzsikál. A családi, nevetőizmokat is megdolgoztató koncerten egyedi stílusú etno zenét játszanak improvizatív módon kezelve a táncos-zenés együttlétet: a gyermekek, de akár a szülők is aktív részesei és formálói lehetnek a műsornak.

Pécsen a komolyzene élvezetébe kóstolhatnak bele a családok, a Hotel Palatinus Bartók termében a szimfonikus zenekarok rejtelmeit fedezhetik fel a látogatók a Pécsi Szimfonietta és Lakner Tamás segítségével. A délután négy órakor kezdődő programon sok más mellett kiderül, miért is hívják szimfonikusnak a zenekart, hogyan jön létre a szimfonikus hangzás egy koncerten, miért kell a karmester.

A Zeneakadémián az Amadinda Ütőegyüttes A zene titkai, Hangok kavalkádja műsora várja az érdeklődőket vasárnap 10.30-tól. A program egy izgalmas felfedezőutat ígér az ütőhangszerek világába, mely a felnőttek számára éppen olyan szórakoztató lehet, mint a legfiatalabbaknak. A koncerten felvillantják a természeti népek zenéinek néhány „nyelvjárását”, bepillantanak a XX. és XXI. század ütőhangszerekre komponált irodalmába, megszólal xilofonra komponált ragtime és jazz, illetve több klasszikus mű is. Az együttes tagjai bemutatják a főbb ütőhangszercsoportok legfontosabb hangszereit a doboktól a marimbán át a vibrafonig.

A hétvégén indul a 22. Országos Baba- és Mackó Kiállítás, amit több év kihagyás után ismét Győrben rendeznek meg. A Zichy-palotában szombattól jövő vasárnapig 10-17 óra között várják a látogatókat, akik ingyen nézhetik meg az országos versenyre beküldött játékokat. Több száz alkotás lesz kiállítva, így textilből, nemezből, kerámiából, porcelánból készül babák és mackók. Deliága Gabriella baba- és mackókészítő jobbára nemezből készült különleges mackóiból 60 különböző csodálható meg a palotában. Tóth-Vásárhelyi Réka japán kokeshi fababákat készítő iparművész egyedi alkotásait is a nagyközönség elé tárják a következő napokban.

(Család.hu)