2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Gyalogló idősek találkoztak

Idősek részvételével tartották meg a Monspart Sarolta egykori tájfutó által életre hívott I. Országos Gyalogló Idősklub Találkozót. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a kezdeményezés az optimizmusról, az élni akarásról, a tenni akarásról szól.

Nem lehetetlen dolgokat kell csinálni, a világot apró lépésekkel is meg lehet váltani. Egyebek mellett erről beszélt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Monspart Sarolta egykori tájfutó által életre hívott I. Országos Gyalogló Idősklub Találkozón. A Feneketlen-tó mellett rendezett eseményen többségében 60 éven felüliek vettek részt, de sokan képviselték a 70 éves korosztályt is.

Együtt mozogni jó

Novák Katalin kijelentette: a kezdeményezés az optimizmusról, az élni akarásról, a tenni akarásról szól. Ahogy az ember halad előre a korral, úgy is reagálhat, hogy feladja, lemond az élet szépségéről. Pedig az élet egyik csodálatos korszaka ebben a korban kezdődhet. Amikor már a gyermekek révbe értek, talán az unokák is, a munkaerőpiacon már nem kell részt venni, a szabadidőt értelmesen is ki lehet tölteni. Elvileg a nyugdíjasoknak van a legtöbb idejük, mégis ők a leginkább elfoglaltak. Nem mindegy, hogyan, kivel, magányosan vagy közösségben töltik az idejüket - mondta az államtitkár.

Úgy fogalmazott: aki ma itt van, felismerte, hogy az együtt mozgás jó. Mint mondta: Monspart Sarolta nagyon egyszerű célt tűzött ki. Róják együtt a távot, hogy jól érezzék magukat, beszélgessenek egymással. Lassan egyébként 100 gyaloglóklub van az országban. Az államtitkár azt kívánta az időseknek, találják meg azokat a pillanatokat, amelyeket élettel tudnak megtölteni, és őrizék meg optimizmusukat.

Fontos a rendszeres testedzés

Novák Katalin után Monspart Sarolta következett. Az általa elmondottak előtt meg kell jegyezni, hogy komoly üzeneteit olyan stílusban adta elő, amelytől minden résztvevő jókedvű lett, szavait nem érdemes a tudósítás szintjére csupaszítani. Azzal kezdte beszédét, hogy a sport mindenkié. Mozdulni fontos mindenkor és mindenhol, de közösen jobb. A rendszeres testedzés nagyon fontos. Azt kérte, tegye fel a kezét, aki már legalább egy éve gyalogol, vagy sportol valamit. Majd hozzátette: a szex nem számít. Közösen könnyebb sorban állni is, és szenvedni is jobb – mondta. A klubban nincs politizálás, csak annyi, hogy a balra szavazók ballábbal, a jobbra szavazók jobb lábbal kezdik a sétát.

„A konyha nem az én területem, van sütőm, de még nem használtam”. Ezt Monspart Sarolta azzal összefüggésben mondta, hogy a húsleves például órákon keresztül fő, csak habozni kell néha. Azért is szeret ilyet főzni, mert közben elindulhat gyalogolni. Táncolni is jó, főleg ha van hapsi - fogalmazott. Arról is beszélt, ha sokan több mint 40 évig dolgoztak, ugyanennyi ideig szeretnék felvenni a nyugdíjukat. Ehhez pedig mozogni kell.

A klubok működéséhez segítséget kell kérni - mondta. „Elmegyünk a polgármesterhez, de nem egyedül, hanem ketten-hárman, mert nem tudjuk, ki a zsánere. Az ősz vagy a festett hajú.” Kérni kell egy kis segítséget, hogy a gyaloglás induló helyszínén legyen mellékhelyiség, mert a kávé, vízhajtó tea miatt arra nagy szükség van. A klubvezető edző legyen határozott, legyen kisugárzása - sorolta.

Vigyázni kell a férfiakra

A férfiak „hipochonderek, de figyeljünk rájuk, nehogy tornateremben gyalogoljanak”. Jó dolog a gyaloglás, de a klubokban alig vannak „hapsik”.

Megjegyezte: 820 ezer „csaj” maradt egyedül. „Hova tettük a hapsikat? Hülyére etetjük őket, hajtják a pénzt, másod-harmadállásban dolgoznak, aztán mennek a temetőbe.” Vigyázzunk rájuk, kivéve, ha megcsal. Akkor etetni kell őket, és nincs séta. Nincs az a bíróság, amelyik bebizonyítja, hogy én vagyok a gyilkosa” - fogalmazott.

Beszélt az evésről is: 60 éves kor felett már csak kistányér lehet otthon, 70 után teástányér, amit 75-ig szabad púpozni. 80-tól a mokkás csésze maradhat, 90 után már mindegy - fogalmazott Monspart Sarolta.

(Család.hu)