2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Stratégiai megállapodás az aktív időskorért

Az idősek foglalkoztatásáért létrejött nyugdíjas szövetkezetekkel írt alá együttműködési megállapodást a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Együttműködési megállapodást írt alá a nyugdíjas szövetkezetek népszerűsítéséért a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével.

Novák Katalin kijelentette: az idősekkel való stratégiai megállapodás 2010 óta tart. Akkor alakította a kormány a stabil, fenntartható nyugdíjrendszert, és az akkor ígérteket be is tartotta. Az ellátások vásárlóértéke 10 százalékkal emelkedett, a folyamatosan csökkenő rezsiköltségnek a nyugdíjasok is kedvezményezettjei. Azon dolgoznak, hogy az idősek méltóságban eltöltött kort éljenek meg, minél hosszabb legyen az egészségben eltöltött évek száma.

Beszélt arról is, hogy átalakították a korrupt, fenntarthatatlan nyugdíjrendszert, és bevezették a nők40-et. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a nők nyugdíjkorhatár előtt, 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. A kormány ezzel visszaadta a nagymamákat a családoknak, eddig 220 ezer családnak tudtak így segíteni.

Az idősek aktivitását is támogatják. A nyugdíjas szövetkezeteken keresztül megteremtették a feltételét annak, hogy ha egy nyugdíjas dolgozni szeretne, azt is megteheti. Erre nem csak főállásban, hanem rugalmas módon is van lehetőség. Hozzátette: ilyen szervezetek már minden megyében vannak, a több mint 110 intézmény 20 ezer idős ember elhelyezkedését segítette eddig.

A most megkötött megállapodás célja az, hogy minél többen értesüljenek erről a lehetőségről. Megjegyezte: a szövetségnek köszönhetően egyre több olyan nyugdíjas lesz Magyarországon, aki aktívan tölti mindennapjait.

Turi Dénes, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke arról beszélt: 114 szervezetük gyakorlati tanácsokkal látja el az érdeklődő időseket, eddig 20 ezren csatlakoztak hozzájuk. A következő hetekben, hónapokban a vállalkozókkal veszik fel a kapcsolatot azért, hogy közvetítsék feléjük a nyugdíjasok igényeit. A szövetkezet eddig a nagyobb városokban tartott ismeretterjesztő előadásokat, beszélgetéseket, a jövőben a kisebb településekre is elmegy a tájékoztatás érdekében.

(Család.hu, Fotó: Botár Gergely/kormany.hu)