2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Korszerűsítik a családok átmeneti otthonait

Országszerte 44 átmeneti és rehabilitációs ellátást nyújtó szociális intézmény újul meg egy 3,8 milliárd forint keretösszegű pályázatnak köszönhetően – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Csákváron, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hozzátette, a kormány számos eszközzel fejleszti a családok átmeneti intézményeit. Az említett infrastruktura-fejlesztési pályázat eredményeképp a férőhelyek több mint 10 százaléka újul meg. Ezen túl a kormány bevezette 2018-tól a külső férőhelyeken történő ellátás lehetőségét, amely a reszocializációt segíti elő. Ehhez évente 500 ezer forint támogatást biztosít a kormány férőhelyenként - közölte az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Czibere Károly szerint a csákvári intézmény jó példa az egyházak szerepvállalására az szociális ágazatban. Az átmeneti otthon lehetőséget biztosít a gyermek és szülő együttes elhelyezésére. Ezekben az intézményekben nemcsak otthonra lelnek a családok, hanem fel is készítik őket az önálló életre életvezetési, jogi, pszichológiai, mentálhigiénés tanácsokkal, és segítséget kapnak a munkakeresésben is.

Dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója közölte, mintegy 47 millió forintra pályázott a Szent Vince Otthon megújítására, és meg is nyerték a támogatást erre a célra. A projekt megvalósításával költséghatékonyabbá válik az üzemeltetés, csökken a környezetterhelés. A lakók számára komfortosabbá válik a lakókörnyezet, és javul az intézmény helykihasználtsága is. Az intézmény munkatársai számára is változást hoz a program, a munkakörnyezet is megújul, hiszen új, korszerű iroda berendezés és felszerelés áll majd a kollégák rendelkezésére.

(Család.hu)