2019-07-12 00:00:00 Göcseji Dombérozó negyedik alkalommal

Jobban kellene figyelni a gyermekkori traumákra

Bár sokat javult a helyzet, még mindig viszonylag kevés szó esik a gyermekkori traumák hosszú távú hatásairól. Ez a helyzet az Egyesült Királyságban is, ahol nagyon nehezen zajlik a kérdésről a társadalmi diskurzus, pedig a traumák tartós hatással vannak a mentális egészségre és jólétre.

Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy azokat a gyermekeket, akik nehéz és bonyolult körülmények között nőnek fel – gyász, előítéletek, családon belüli erőszak, drog, alkoholproblémák, vagy szexuális visszaélés bolygatták meg az életüket – fokozottabban veszélyeztetik a mentális problémák, az öngyilkosság és más okokból is könnyebben meghalhatnak fiatalon.

Mégis pontosan ezek a gyermekek a leggyakrabban nem kapják meg azt a támogatást, amit megérdemelnének. Azok, akik velük foglalkoznak, gyakran csak kihívó és veszélyesnek tűnő viselkedésüket veszik észre, azokat a mélyebb motívumokat, melyek megmutatnák, hogy az ilyen viselkedés csak normális reakció arra, amin keresztül kellett menniük, nem. Ezért csak megbélyegzik és büntetik a gyermekeket, de nem segítenek rajtuk.

Az Adressing Adversity kiadványban 47, gyermekekkel foglalkozó vezető tudós és mentális egészség terén dolgozó szakember ezzel a témával kapcsolatos dolgozatait gyűjtötték össze.

A könyv bemutatja, hogyan tudnak a gyermekkorban szerzett nehéz tapasztalatok hatást gyakorolni az agy fejlődésére, valamint arra, ahogy a gyermekek a körülöttük lévő világot megértik és a körülöttük lévő emberekkel kommunikálnak.

Arról is szól a kiadvány, hogyan lehetne változást elérni. Minden gyermekekkel kapcsolatba kerülő szakembert tréningeken kellene felkészíteni arra, hogyan ismerje fel a traumák hatását a gyermek viselkedésében, hogyan és mikor kérdezze a gyermeket a traumatikus tapasztalatáról.

A britek új gondozási modellek bevezetését sürgetik, hogy a már traumát átélt gyermekeket a szociális ellátórendszer lehetőleg ne traumatizálja tovább.

A gondozás magában foglalja, hogy meghallgatják és megértik a fiatalok helyzetét és szükségleteit. Például az utcai bandák tagjainak nem időpontot adnak az orvosi vizsgálatra egy rendelőbe, hanem egy egészségügyi autóval felkeresi őket az orvos az utcán.

Vagy az otthonában bántalmazott, ezért önmagukban kárt tevő gyermekeknek ne órákat kelljen várniuk a baleseti sebészeten, hanem számukra létrehozott, elszeparált ellátókba mehessenek.

Minden gyermek megérdemli az esélyt arra, hogy a legtöbbet hozza ki az életéből, függetlenül a körülményeitől. Ha időben közbelépünk és a megfelelő támogatást ajánljuk a megfelelő helyen, akkor hatalmas változásokat tudunk elérni.

Vannak pozitív példák, de ahhoz, hogy a változások jelentősek és átfogóak legyenek, a gyermekkori trauma problémáját a kormányzatnak prioritásként kellene kezelnie – ajánlja a brit kiadvány.

 

(csalad.hu)