Hogyan vegyük rá a lányokat a több sportra?

Egy friss brit felmérés szerint a lányok kevesebbet sportolnak, mint a fiúk. A kérdés az, mi ennek az oka és mit tehetnénk azért, hogy ez megváltozzon.

A brit statisztikai hivatal (ONS) „Gyermekek és a kinti szabadidős- és sporttevékenységek” címet viselő kutatásának adatai szerint a fiúk lényegesen több időt töltenek sporttal naponta.

Egy 15 éves fiatal naponta átlagosan 68 percet sportol az Egyesült Királyságban – derül ki az első alkalommal elvégzett felmérésből. „A fiúk sokkal több időt töltenek a sporttal, mint a lányok, de érdekes módon mindannyian egyformán élvezik ezt a tevékenységet, amikor már részt vesznek benne” – mondta az ONS rangidős kutatója, Dawn Snape.

Az eredmények egyik oka lehet, hogy a médiában a gyermekek sokkal több férfit látnak sportolni, a nők csak a tartalmak 7 százalékában jelennek meg ilyen szerepben.

„A lányokban tudatosítani kellene, hogy a sport mindenkié és a részvételük számít” – nyilatkozta Siobhan Freegard, a ChannelMum.com szerkesztője.

Kate Dale, a This Girl Can program stratégiai vezetője szerint az ítélkezéstől való félelem szintén visszatartó erő. „Ez egy nagy akadály a nők és a lányok előtt, ha fizikai aktivitásról van szó, a kor, a méret, az alak és egyéb körülmények is befolyásolják a részvételt” – tette hozzá Kate Dale.

A lányokban sok a kétely, attól félnek, kinevetik vagy megszólják őket, mert túl kövérek, túl vékonyak, nem elég ügyesek, nem elég kecsesek, sőt még attól is félhetnek, hogy nem tetszik majd valakinek, hogy tanulás helyett sportolnak.

A kérdés tehát az, mit tehetünk azért, hogy a lányok is szívesebben sportoljanak. Következzen pár tipp!

Mutassunk példát

Invitáljuk meg a lányunkat a saját tornánkra, vagy egy park körüli kocogásra. A családi szabadidőt is töltsük aktívan, mozi helyett korcsolyázni menjünk például.

Tegyük társasági eseménnyé a sportot

Keressünk klubot, csoportot, ahol hasonló korú lányok vannak, vagy egyszerűen csak bátorítsuk a gyermekünket arra, hogy a barátnőjével menjen el sportolni.

A Women in Sports szóvivője szerint „kutatásaink azt mutatják, hogy a lányokat jobban érdekli a barátkozás és a szórakozás sportolás közben.” Egy másik kutatás szerint is a barátok nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a gyermek sportol, vagy sem.

Adjunk ötleteket az iskolának

Az iskoláknak nem elég csak a hagyományos sportokra koncentrálniuk, az új őrületekkel is képben kell lenniük. Wendy MacLennan, a Train Body Brain vezetője szerint a szülőknek nyomást kellene gyakorolniuk ebben a kérdésben az iskolákra.

A testtudatosság

„Engedjük, hogy olyan ruhát válasszon a lányunk a sportoláshoz, ami elegendő önbizalommal tölti el ahhoz, hogy elkezdje” - mondta Siobhan Freegard. Wendy MacLennan pedig úgy vélekedett, hogy „tudatosítani kell a gyermekekben, bármilyen mozgás, még egy séta a háztömb körül is jót tesz a testüknek”.

Ajánljunk többféle lehetőséget

„Kérdezzük meg őket, milyen sportot vagy szabadidős tevékenységet csinálnának szívesen, és adjunk választási lehetőséget” - tanácsolta a Women in Sport szóvivője. Kate Dale azt javasolta, hogy „bátorítsuk a lányokat minél többféle sport kipróbálására, hogy lássák, melyik illik hozzájuk, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk”.

Mutassunk női szerepmodelleket a lányoknak

Sok női sportcsapat teljesít jobban, mint férfi megfelelőik, ezért érdemes erős női sport-szerepmodelleket keresni, akikhez viszonyíthatja magát a gyermek – tanácsolta a ChannelMum.com szerkesztője.

(Család.hu)