2019-03-25 19:00:00 Koncert a Zeneakadémián

A parkban (is) tilos a dohányzás!

A nyilvános parkokban is korlátozzák a dohányzást Kína legjelentősebb kikötővárosában, Sanghajban. A metropoliszban alig pár év leforgása alatt tiltották ki a legtöbb közösen használt területről a dohányosokat, most pedig a zöldövezetben is korlátoznák a cigarettázást. A szabálysértőket jelentős összegekkel büntetik.

Tilos a dohányzás március elsejétől az egyik sanghaji parkban - a tilalmat kísérleti jelleggel vezették be, pontosabban ezzel próbálják a dohányosokat hozzászoktatni a gondolathoz, hogy hamarosan itt is tilos lesz a füstölgés.

Kínában tömegek dohányoznak, és az évtized közepéig szinte korlátozás nélkül bárki és bárhol rágyújthatott (néhány kivételes helytől eltekintve). A rohamtempóban fejlődő gazdaság mellett a helyi döntéshozók arra is figyelnek, hogy más nyugati sztenderdeket is átvegyenek, legalábbis azokat, amelyek szerintük is elfogadhatók. Így volt ez a dohányzás elleni tilalommal.

Peking és Shenzhen után két évvel tavaly március óta Sanghajban is tilos rágyújtani a munkahelyeken és más nyilvános helyiségekben. A kínai China Daily című angol nyelvű lap beszámolója szerint a zárt helyek nagyjából 88 százalékából tiltották ki a cigarettát szinte egyik pillanatról a másikra. A távol-keleti országban nem is hagytak túl sok türelmi időt az érintetteknek, éppen ellenkezőleg, igyekeztek mindenkinek minél hamarabb az eszébe vésni, hol szabad és hol nem a füstölgés. Így eshetett meg, hogy már a korlátozás évében 1133 céget bírságoltak meg az előírások nem megfelelő alkalmazása miatt hozzávetőleg 2,6 millió jüanra, vagyis nagyjából 100 millió forintra.

A sanghaji Li Shi szerint működik a spártai leszoktatási módszer, a lapnak azt mondta, míg korábban napi hat szál cigarettát szívott el, ez mostanra heti hatra csökkent. Az állami lap némi kritikát is megfogalmaz a helyi kormányzat döntésével kapcsolatban, ami valószínűleg elsősorban az elégedetlenkedő lakosság hangulatának javítását szolgálja. A neves Fundan Egyetem professzora, Fu Hua arról beszélt, a cigaretta függőséget okoz, éppen ezért nem olyan könnyű róla leszokni. “Ha csökken azon zárt terek mennyisége, ahol engedélyezik a dohányzást, úgy nő az utcán cigizők száma” - mondta a professzor, hozzátéve, hogy a szigorú szabályozás mellé mindenképpen szükség lenne a leszokást segítő oktatásra is.

Sanghajban egyelőre nagyon sokan dohányoznak. A Fundan Egyetem egyik kutatója, Zheng Pinpin egy felmérésre hivatkozva azt közölte, a nagyvárosban a lakosság negyede, ötmillió ember dohányos. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság döntő többsége füstölög! Kína-szerte az arány valamivel jobb, a kutatás szerint az 1,3 milliárd lakosból mindössze 300 millióan cigarettáznak. A kutató azt mondta, “nagyon nehéz a dohányosok szokásait pusztán a szabályozáson keresztül megváltoztatni”.

A metropoliszban tehát most már a parkokból is kitiltanák a dohányosokat. A kísérleti program után döntenek a további szigorításról, és a szabály életbe léptetéséről. A fővárosban, Pekingben egyébként a 2015-ös nyilvános helyekre vonatkozó rágyújtási tilalom bevezetése után ingyenes leszoktatási segítséget ajánlott fel a helyi kormányzat. Többek között a taxisofőröknek három hónapos leszoktató gyógyszerkúrát, további hat hónapos utógondozást. Az egyik klinika nyilatkozója szerint a náluk kezelt 105 taxisofőr kétharmada sikeresen leszokott a dohányzásról egy, illetve két hónap kezelés után.

(Család.hu)