2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

40 százalékkal több jut a felsőoktatási szociális ösztöndíjakra

Mintegy 40 százalékkal emelkedik a felsőoktatási szociális ösztöndíjakra fordítható keret szeptembertől - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. A tárcavezető megállapodást írt alá a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a szervezet Jövőkép programjáról.

Balog Zoltán elmondta: mostantól évi plusz 2 milliárd forintot fordítanak szociális ösztöndíjakra. Míg eddig 4,2 milliárd jutott ilyen juttatásokra, ezentúl mintegy 6,2 milliárd forintot költenek rá.

Hozzátette: ennek a forrását már az idei évi költségvetésben megteremtik.

A miniszter úgy fogalmazott: azt szeretnék, ha Magyarországon egyszerre lenne versenyképes a felsőoktatás, illetve a hallgatók éreznék, hogy a magyar adófizetők támogatják a tanulmányaikat.

Kitért arra is, hogy bár 2008 óta nem nőttek a szociális alapú juttatások, az egyéb teljesítményalapú ösztöndíjak területén jelentős változások történtek, forrásnövelés valósult meg, s ez közel 8 milliárdos forrást jelent.

Példaként említette a Klebelsberg-ösztöndíjat, kitért arra, hogy a köztársasági ösztöndíj 34 ezer forintról 40 ezer forintra nőtt, létrejött a Nemzeti Kiválósági Program, amire 5,2 milliárdot fordítanak és 1915 ösztöndíjast támogatnak.

Megemlítette még többek között a nemzeti kiválósági jogász programot, a sportkarriert támogató ösztöndíjat, valamint a Campus Mundi programot, és a Makovecz-ösztöndíjat is, valamint a doktorképzés átalakítását, a források jelentős emelését.

A miniszter hangsúlyozta: a tárca a fiatalokkal együtt dönt az őket érintő kérdésekben. A HÖOK-nak van jövőképe, amit megalkottak, eljuttatták hozzájuk, ezt követően tárgyaltak hosszú hónapokon keresztül arról, mit tartanak megvalósíthatónak belőle, és végül megállapodtak - mondta el.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke elmondta: közvetlenül 20-30 ezer fiatal életére lehet hatással a juttatások emelése.

Felidézte: fél éve indították a hallgatói konzultációsorozatot, és ennek eredményeként több mint 160 problémát gyűjtöttek össze, amiről azt gondolják, foglalkozni kell vele. Ezután kezdődtek a tárgyalások a tárcával, s már az első hónapok után látták, több államtitkárságot érintenek a kérdések - mondta.

Kiemelte: új felvetések is megfogalmazódtak, többek között a családbarát felsőoktatás kapcsán. Átfogó jelentést készítettek, több mint 100 intézkedést fogalmaztak meg a fiatalok helyzetének javítása érdekében. A mai megállapodás a kiemelten fontos kérdésekre terjed ki - jelezte.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte többek között, hogy a fiataloktól érkezett a kérés: segítsék őket az első nyelvvizsga megszerzésében. A program elindult, s az első igények a díjak megtérítésére már meg is érkeztek.

Kitért arra a kormányzati intézkedésre, amellyel a KRESZ-tanfolyam árát is visszatérítik 25 ezer forintig, ez a döntés az év második felében lép életbe. Január 1-je óta Magyarországon a legalacsonyabb az internet áfája, amely szintén segítség a fiatalok számára, és komoly eredmény, hogy a Diákhitel 2-t kamatmentessé tették, a Diákhitel 1 összege pedig emelkedett - folytatta, jelezve: könnyítették a hitelhez való hozzáférést is.

Bevezették az ifjúsági garanciaprogramot, a Munkahelyvédelmi Akciót a fiatal munkavállalók elhelyezkedése érdekében; mára történelmi mélypontra, a korábbi harmadára csökkent a fiatalok munkanélkülisége, s jelentősen az unió átlag alatt van - jegyezte meg.

Palkovics László oktatási államtitkár fontosnak tartotta, hogy egyetlen hallgatónak se kelljen azért kiesnie az egyetemről, főiskoláról, mert nem tudja tanulmányait finanszírozni. Hozzátette: az ösztöndíjakat folyamatosan monitorozzák, és ha szükséges, további változtatások is lesznek.

Kitért arra is: Magyarországon a diploma jó befektetés, hazánkban gyakorlatilag nincs diplomás munkanélküliség. Azt, hogy ezt el tudták érni, abban mindenkinek szerepe van - hangsúlyozta.

Szerinte három dolog jellemezte az elmúlt években a kormány és hallgatók együttműködését: a felelősség, a tudatosság és a biztonság.

(MTI, Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)