2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Közös dolgainkról női szemmel – Nőnapi konferencia a parlamentben

A hagyományőrzésről, a nemek megőrzéséről, a nők szerepéről is beszéltek a parlamentben tartott nőnapi konferencia felszólalói. Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár egyebek mellett azt hangsúlyozta: a férfi és női létben az egyenlőséget hangsúlyozzuk, ne az egyformaságra törekedjünk.

Minden megkérdőjelezhető ebben a korban – így kezdte felszólalását a család-és ifjúságügyekért felelős államtitkár a parlamentben tartott nőnapi konferencián. A Közös dolgainkról - női szemmel című rendezvényen úgy fogalmazott: ma a hit, a tudomány, a közösségi értékek és a teljesítmény elismerése sok helyen kérdéssé vált.

A két nem hasonló, de nem egyforma

Az értékek hordozói divatcikké silányultak. A tudományos elméletek helyett áltudományok jelennek meg, a hírek helyett az álhíreknek hisznek az emberek. Sok minden mérhetetlenül leegyszerűsödött, sematizáló mondatokban kommunikálunk, kevesen és óvatosan használnak összetett mondatokat - fogalmazott Novák Katalin.

Kijelentette: a családi értékek is megkérdőjelezhetővé válnak. Félő, hogy sok ember már azt sem tudja fiú vagy lány. Nőnapon aktuális feltenni a kérdést, szeretjük-e ezt a kitüntető napot. Mint mondta régen ő sem szerette, ma már örül, hogy van.

Ezzel összefüggésben felsorolta, mi kell a magyar nőknek: méltóság, tisztelet, elismerés, lehetőség. Kijelentette: ezekre van szükségük a férfiaknak is. Ennek ellenére a két nem ugyan hasonló, de nem egyforma. Az egyenlőséget hangsúlyozzuk, és ne az egyformaságra törekedjünk – tette hozzá.

Ne tiltakozzunk a hagyományos női szerepek ellen

A nők ügye a férfiaké is, közösen kell a célokért dolgozni. Szabadságra van szükség, a döntés és a lehetőségek szabadságára - véli az államtitkár. Szerinte erre leginkább a családban van szükség, amelyet leginkább a családpolitikában lehet biztosítani. A nőnek megadatott az a csoda, hogy gyermeket várhat, szülhet, táplálhat. Ezek hagyományos női feladatok, és ne tiltakozzunk ellene, harcoljunk azért, hogy ez hosszú távon is így megmaradjon.

Anyaság a karrier – anyaság és karrier

Vannak, akiknek az anyaság a karrier, nem vágynak szakmai sikerekre. Mások hivatását betöltő nőként is szeretnének érvényesülni. A kormány feladata, hogy mindkét területen segítse a nőket. Erre szolgál a Gyed extra, a bölcsődei férőhelyek átalakítása.

Bejelentette: megnyitották tegnap az első család- és karrierpontot. A jövőben 67 olyan intézmény nyílik, amelyik a nők rugalmas foglalkoztatását segíti. Szólt arról is, hogy már 220 ezer nőnek biztosították, hogy a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonulhassanak. Úgy fogalmazott: mondhatjuk, hogy ennyi nagymamát kaptak vissza a családok.

Beszélt arról is, szükség van arra, hogy a közélet is támogassa a tehetséges nőket. Ma megalakult a Nők Magyarországért Klub - mondta. A művészet, a sport, közélet, diplomácia, vállalkozás területéről érkeztek a tagjai. A polgári értékrendet képviselő klub a jövőben tovább bővül.

Januártól már van KINCS

Januárban jött létre a Kopp Mária Intézet – idézte fel Fűrész Tünde, az intézet vezetője. Kincs, ami van című előadásában elmondta: Magyarországon a nők 89 százaléka anya, vagy anya lesz. Európában páratlan módon ingyenes kapják a gyermekek a tankönyveket, sokan ingyen étkeznek az óvodákban, iskolákban, és számos intézkedés segíti a nőket. Adott számukra a választás lehetősége. A nők döntését tiszteletben tartja a kormány, támogatást kapnak, ha főállású édesanyák szeretnének lenni, ahhoz, is, ha karriert építenének, de ahhoz is, ha mindkettőben szerepet szeretnének vállalni.

Az intézetről elmondta: feladata az lesz, hogy a kormányzati döntéshozatalt segítse, ezért kutatásokat, elemzéseket, hatástanulmányokat végeznek. A népesedéspolitikával összefüggésben két cél lesz. Az egyik, hogy elérjék a népesség megtartásához szükséges 2,1-es születési rátát, emelkedjen a megszületett gyermekek száma. A másik egy minőségi cél, az, hogy a magyar családok jó életminősége minél inkább megvalósuljon.

(Család.hu, Fotó: Balogh Zoltán/MTI)