2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Hétfőig lehet jelentkezni a Petőfi Sándor-programra

Jövő hétfőig lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-programra - áll a Miniszterelnökség közleményében.

Mint írják, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett, immár hatodik éve futó Kőrösi Csoma Sándor-program célja a világban szétszórtságban, diaszpórában élő magyarság támogatása és közösségi életének erősítése, míg a 2015-ben indított Petőfi Sándor-program középpontjában a Kárpát-medencei szórványban élő magyarság felkarolása és segítése áll.

Megjegyzik, mindkét programra a magyar nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységekben jártas, huszadik életévüket betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezését várják Magyarországról és a külhoni területekről egyaránt.

A feltételek között szerepel továbbá a legalább középfokú iskolai végzettség, a közösségszervező, hagyományőrző vagy egyéb, közösségi tevékenységekben való aktív részvétel, a magas szintű angol nyelvtudás vagy a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismerete - emlékeztetnek.

Felidézik: a nyertes ösztöndíjasok kilenc hónapot töltenek az északi félteke országainak magyar közösségeinél, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát, Európa országait és Izraelt, míg a déli féltekére utazók - Latin-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália és Új-Zéland - hét hónapig segíthetik a diaszpórában élő magyar közösségek mindennapi életét.

Az ösztöndíjasok elsődleges feladata a közösségi élet szervezése, magyar nyelv-, népzene- és néptáncoktatás, cserkészetben és a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó rendezvények szervezésében való aktív részvétel és bármely olyan tevékenység, amellyel a diaszpórában és szórványban élő közösségek magyar identitásának megőrzését és erősítését segítik - említi meg a közlemény.

Kitérnek arra is: a pályázati felhívások és jelentkezési lapok elérhetők a Nemzeti Regiszter honlapon - www.nemzetiregiszter.hu -, valamint a www.korosiprogram.hu és www.petofiprogram.hu honlapokon.

(MTI)