2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Ezért tartjuk a balunkon a csecsemőt

A szülők jelentős része a bal oldalán tartja a csecsemőjét, gyermekét, függetlenül attól, hogy erre valaki tanítaná, vagy megkérné. Bár nincs „jó” vagy „rossz” oldal, mégis a többség így jár el – a tudósok most kiderítették, vélhetően évmilliókkal ezelőtt alakult ki ez a szokás.

A gyermekvállaláskor sok mindenre megtanítják a kismamákat, újsütetű apukákat, arról azonban sosem beszélnek a nagyszülők, szakorvosok, vagy védőnők, hogy melyik oldalon kell, pontosabban érdemes tartani a kicsit. Ettől függetlenül az emberek jelentős része, egy korábbi felmérés szerint a nők 85 százaléka a balját részesíti előnyben. Azt azonban eddig nem tudták megállapítani, hogy mi állhat a szokás hátterében: pusztán a mintakövetés, ergonómiai ok, a jobb kéz dominanciája, vagy valami egészen más. A Huffington Post brit kiadása a Szentpétervári Állami Egyetem kutatásáról írva jelzi, úgy tűnik, hogy az orosz tudósoknak sikerült választ adniuk a kérdésre, de arra szinte biztosan, hogy mennyire ősi jelenségről van szó. A kutatók ugyanis az emberi szokás megértéséhez az állatvilág felé fordultak. Azt találták, hogy például a rozmárok és a repülő kutyák (Pteropusok) is a baljukon tartják kicsinyüket, ami pedig arra enged következtetni, hogy az értelmi-érzelmi kötődés állhat a jelenség hátterében.

A dolog megértéséhez ismerni kell egy kicsit az agy szerkezetét és működését. A jobb félteke felelős a test bal oldalának mozgatásáért, illetve lehetővé teszi számunkra az érzelmek felismerését és feldolgozását. A tudósok hipotézise szerint ez állhat a háttérben: az édesanyák azért teszik a bal oldalukra a gyermeket, hogy ezzel aktiválják agyuk jobb féltekéjét, jelentősen megnövelve ezzel az érzelmek iránti érzékenységet, ami pedig lehetővé teszi a csecsemő igényeinek azonnali felismerését. Elképzelésüket több faj viselkedése is alátámasztja – írják a kutatásról. A már említett rozmár anyák kétszer nagyobb valószínűséggel pihentetik borjaikat a baljukon, mint a másik oldalon. Ez a szoptatásnál leginkább jellemző póz is. Megfigyelték azt is, hogy a borjak előszeretettel tartózkodnak anyjuk balján az elválás után, úszás közben. Andrej Giljov, a Szentpétervári Állami Egyetem munkatársa azt mondta: „a baloldali pozíció evolúciós eredmény, az emlősök különböző csoportjaira jellemző dolog”.

Vagyis a szokás kialakulása nem új keletű, sőt, több millió éves lehet, és az érzelmi kötődést, a figyelem összpontosítást segítheti.

(Család.hu)