2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Együk okosra magunkat!

Jobban alszanak és magasabb az intelligencia hányadosuk azoknak a gyermekeknek, akik rendszeresen fogyasztanak halat - állítják egy amerikai kutatás készítői. A hatást az omega-3 zsírsavak pozitív élettani hatásának tudják be a szakértők.

Jót tesz a halhús a fejlődő szervezetnek - ez derül ki egy minap publikált amerikai kutatásból. A Pennsylvaniai Egyetem (University of Pennsylvania) munkatársai 514 kilenc és tizenegy év közötti fiatal étkezési szokásait vizsgálták meg, ezzel párhuzamosan kikérdezték őket és szüleiket arról, mennyire alszanak jól éjszakánként és egy-egy IQ-tesztet is kitöltettek velük.

A válaszadók 54 százaléka volt fiú, 46 százaléka lány, és az elmúlt hónap halfogyasztását tekintették át részletesebben. A kutatók azt állapították meg, hogy akik több halat ettek, sokkal jobban aludtak, mint akik egyáltalán nem: kevesebbszer ébredtek fel éjszakánként, zavartalanabbul tudtak pihenni. Bár a kutatás ezen része nehezen mérhető, az intelligencia-tesztek egyértelműbb választ adtak a feltett kérdésekre.

Mint kiderült, akik hetente ettek halat, 4,8 ponttal magasabb IQ szintet értek el azoknál, akik néha, vagy soha. Sőt, akik saját bevallásuk szerint rendszeresen, de nem sűrűn fogyasztottak halételt, 3,3 ponttal teljesítettek jobban a szűkebb étrendű fiatalokkal összehasonlítva.

Adrian Raine, az egyetem professzora a kutatásról beszámoló China Daily kínai napilap angol nyelvű kiadásában megjelent cikkben arról beszélt, az intelligenciahányados magasabb szintje és az omega-3 zsírsavak, illetve a halevés között vélhetően valóban ok-okozati összefüggés lehet, azonban nem közvetlen, hanem közvetett.

"A kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás antiszociális viselkedést, magatartásproblémákat eredményezhet." Csökken a koncentrációs készség és a figyelem összpontosítása is sokkal nehezebb, így a készségek és képességek sokkal nehezebben kerülnek felszínre, vagyis egyszerűen rosszabbul teljesít az illető. A halevés viszont javítja az alvás minőségét, a gyermekek pedig kipihentebbek lesznek, mint ha nem ettek volna halat.

Az adatok szerint idehaza kevesen fogyasztanak rendszeresen, hetente akár többször is halat. Az európai uniós átlag fejenként évi 25 kilogramm (vagyis hetente fejenként átlagosan fél kilogrammot esznek meg a kontinens lakói), idehaza azonban mindössze 6-7 kilogramm esztendőnként. Ami azt is jelenti, hogy a magyarok általában hetente legfeljebb egy-két halrudat fogyasztanak el. Ami pedig a hazai szakemberek szerint is kevés, ráadásul a tengeri helyett célszerű lenne friss hazai halat fogyasztani – ami, mint most kiderült, nem csak a gazdaságnak, hanem a fiatalok egészségének, szellemi képességei kibontakoztatásának is sokat segíthetne.

(Család.hu)