2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Hogyan ösztönözzük a gyermeket a fogápolásra?

Nem lehet eleget hangsúlyozni a fogápolás fontosságát, különösen, hogy a szakemberek szerint a helyzet nem hogy javulna, inkább romlik. Legalábbis Angliában és Walesben ez a helyzet, hiszen csak tavaly 43 ezer gyermeknél kellett kórházi operációval fogat eltávolítani.

A brit közegészségügy NHS adatai láttán a szakemberek már válsághelyzetet emlegetnek. A helyi önkormányzatok szövetsége (LGA) jóléti testületének tanácsosa például arra szólított fel, hogy a cukoradóból befolyó pénzt „innovatív, szájhigiénés, egészségügyi felvilágosításba fektessék be, hogy a gyermekek és a szülők is megértsék a cukor fogakra gyakorolt hatását és a jó szájhigiénés rendszer fontosságát”.

„A kezeletlen fog továbbra is a legelterjedtebb betegségek közé tartozik, amely hatással van a gyermekek és a fiatalok beszédére, étkezésére, játékára és társasági életére is” - tette hozzá Izzi Seccombe.

„Ezek az adatok arra is rávilágítanak, hogy a rendszeres fogorvosi ellenőrzés hogyan járulhat hozzá a hiányos fogazat kialakulásának megelőzéséhez, elkerülendő így a kórházi beavatkozásokat” – fogalmazott a tanácsos.

A brit fogorvosok szövetsége (British Society of Paediatric Dentistry - BSPD) és a szájápolást népszerűsítő alapítvány, az Oral Health Foundation (OHF) ajánlásokat is tett a szülőknek a jó fogápolási gyakorlat és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés ösztökélésére.

A legfontosabb, hogy a gyermekekkel meg kell értetni: az édesség és a cukros üdítő közvetlenül van rossz hatással a fogaikra. Csecsemőkorukban, ameddig lehet, egyáltalán ne adjunk ilyet nekik.

Kisgyermekkorban otthon ne tartsunk ilyeneket, lakáson kívül esetleg egyszer-egyszer kaphat belőlük. Beszélhetünk a gyermekkel az ételek cukortartalmáról, és a fogyasztás kockázatáról.

„Nehéz lehet megértetni a gyermekkel, hogy a kólájuk, vagy a gyümölcsitaluk rengeteg cukrot tartalmaz. De érthetővé tehetjük azzal, hogy a dobozon feltüntetett cukormennyiséget az ital mellé kiöntjük kristálycukorból is” – adott tippet az OHF fogorvosa, Dr. Ben Atkins.

Nem feltétlenül kell nekünk öntögetni a cukrot (bár kétségkívül látványosabb), hiszen van jónéhány ezt szemléltető online videó is. Dr. Ben Atkins szerint az is nagyon fontos, hogy a gyermek olyasvalakivel is beszéljen a cukorfogyasztás hatásairól, akit ezen a téren tekintélynek fogad el, például egy fogorvossal.

A szülőknek a fogápolásban is jó példával kell elől járniuk. A gyermek abból tanul a legtöbbet, ha a szülő rendszeresen és jól mos fogat. Tegyük a fogmosást a mindennapi rutin részévé, mossunk fogat lefekvés előtt és ébredés után.

Tartson elég ideig a fogmosás és a gyermek hét éves koráig felügyelettel mosson fogat. Ne öblítse ki a fogrémet, csak köpje ki, hogy a fluorid minél jobban tudjon hatni.

Választhasson a gyermek olyan fogkefét, amilyet csak akar - javasolta Dr. Ben Atkins. A kedvenc dalukat tegyük fel nekik, hogy legalább olyan hosszan mossák a fogukat.

Vannak olyan alkalmazások is, amik segíthetnek, motiváló játékok például. Csinálhatunk jutalmazási táblázatot is, hogy a gyermekek nyomon tudják követni fogmosási és étkezési szokásaikat.

Az is nagyon fontos, hogy a fogakat rendszeresen ellenőrizze a fogorvos.

(Család.hu)