2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Gyógyító mese a koraszülött gyermekek családjainak

Ha egy olyan családba születik korababa, ahol nagyobb testvér is van, olykor nehéz a gyermekeknek feldolgozniuk ezt a sok, jobbára számukra negatív élményt. Ebben segít egy gyógyító mese, a Két nyuszi és a bársonypuha Aprótalpak.

A Két nyuszi mesék igazi lélekgyógyító bonbonok a gyermekeknek. Segítenek, ha fel kell oldani néhány gyermeklélekbeli gordiuszi csomót. A kiegyensúlyozott gyermek, boldog gyermek. A boldog gyermek pedig kiegyensúlyozott, boldog felnőtt lesz, mint ahogyan az olvasó gyermekből gondolkodó felnőtt válik - vallja B. Habarics Kitty, a három kisgyermekes meseíró, aki saját gyermekeinek problémáit és az azokra adott megoldásait írta meg a meséiben.

Nem vitás, hogy gyermekeink kedvenc állatai között biztosan szerepelnek  nyuszik. A nyuszik több dologban hasonlítanak a gyermekeinkre, mint gondolnánk. Egy mindig aktív, ugribugri tapsifülessel nagyon könnyen azonosulnak a gyermekek. Ahhoz pedig, hogy ezek a segítő mesék hatni tudjanak, muszáj, hogy azonosulni tudjanak a főhőssel. Egy szívüknek kedves figurával pedig ez magától értetődően működik - véli a meseíró, hozzátéve: a mese mindenkinek jár, a segítő mesékre pedig mindenkinek szüksége van.

Az első segítő mesét, a Két nyuszi és a bársonypuha aprótalpak címűt, a szerző a SOTE II. Koraszülött osztályának (ApróTalp Falvának) ajánlotta fel. Ha egy olyan családba születik korababa, ahol nagyobb testvér is van, olykor nehéz ezt a sok, jobbára számukra negatív élményt feldolgozni. Ebben nyújt segítséget ez a mese.

A Két nyuszi és a bűvösbogyó című mese pedig a meseíró karácsonyi felajánlása volt a Bethesda gyermekkórház számára hálája jeléül, amiért olyan gondoskodva, szeretettel fordultak felé és a gyermeke felé a bajban. Ez a kis mese betekintést nyújt a kórházba kerülő gyermekeknek abba, hogy miként zajlanak a vizsgálatok, illetve segít könnyebben átlendülni a kezeléssel kapcsolatos negatív érzelmeken.

A mesék e-könyv formátumban jelentek meg, mivel a szerző fontosnak tartja, hogy az emberek ne falat emeljenek maguk köré az okos-eszközökkel, hanem hidat építsenek egymás, és pláne a családjuk tagjai felé. Az okostelefonok és okos-eszközök gyakran a tartalmasan eltöltött időből vesznek el. Akkor azonban, ha ezeket az eszközöket együtt töltött idő tartalmassá tételére használjuk, előnyt kovácsolunk abból, ami mindeddig hátrányt jelentett - vallja B. Habarics Kitty meseíró.

(Család.hu)