2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Százmilliárdok balul elsült randikra

96 millió órát és kétmilliárd fontot (700 milliárd forintot) fordítanak a britek 2018-ban teljesen felesleges randevúkra - számolták ki a szigetországban. Ez azt jelenti, hogy minden polgárra számolva átlagosan 117 font (40 ezer forint) és egy teljes nap megy el hiába párkeresésre.

Az egyedül-lét nagyon drága dolog. Erre a megállapításra jutott egy most publikált számítás, amely szerint az Egyesült Királyság 65 millió lakosának párkereső tagjai jelentős vagyonokat fordítanak arra, hogy társat találjanak. Szám szerint arra jutottak, hogy átszámítva 700 milliárd forintba kerülnek a meddő próbálkozások.

Az összeg az éttermekben elfogyasztott italok és ételek, a ruházat és mozijegyek árát, a szórakozóhelyek belépőjegyeit, az ott legurított frissítőket, vagyis úgy általában mindent tartalmaz, amit a magányos emberek megpróbálnak, hogy valakinek imponáljanak, vagy legalábbis megismerjenek. A próbálkozások egy jelentős része azonban sikertelen marad, hétfő reggel pedig azt számolgathatja a hoppon maradt vágyakozó, hogy miért lett jóval laposabb a pénztárcája a nagy reményekkel indult péntekhez képest.

A brit Independent című lapban megjelent, egy társkereső oldal által készített kalkuláció szerint minden egyes balul elsült randi az ország lakóira vetítve átlagosan fejenként 29 font (10 ezer forint) költést jelent. Ezt a pénzt ráadásul elég gyorsan költik el a szeretetre vágyó emberek, a számítások szerint átlagosan 60 percig tartanak a sikertelen ismerkedési kísérletek, vagyis ha kiderül az igazság, az érintettek igyekeznek minél előbb megszabadulni a kínos helyzettől, és lelépnek a kényelmetlenné vált találkáról. Ez persze csak a szomorú végű randevúk mérlege, a szigetország lakói nem ilyen rohanva igyekeznek párkapcsolatra szert tenni. A reménybeli szerelmesek átlagosan három teljes órát töltenek együtt ismerkedésük egy-egy állomásán.

A kutatás szerint az eredménytelen találkozók után az emberek 52 százaléka érez csalódottságot azért, mert egyedül marad - vagyis vélhetően az távozik lógó orral, aki kicsit többet képzelt a kapcsolatba, mint amilyenné az a valóságban alakult. Tízből két embert kedvetlenít el a sikertelenség, minden tizedik pedig kifejezetten depressziós lesz tőle.

“Egy új divat szerint vannak, akik egy adott időszakra annyi randevút terveznek be >> binge dating<< , amennyit csak tudnak, hogy a sok próbálkozásból hátha összejön valamelyik. A probléma ezzel csak az, hogy a mennyiség növelésével csökken a minőség iránti igény, és így akár a próbálkozás sikeressége is” - nyilatkozta a társkereső oldal munkatársa, Rachael Lloyd. A kapcsolati tanácsadó szerint a kamikaze repülésre hasonlító találkák helyett érdemesebb egy pillanatra megállni, és átgondolni, hogy kire is vágyunk igazán, milyen személyiséget szeretnénk magunk mellett tudni. “A randevúhalmozás ritkán hozza meg a gyümölcsét.

A társkeresők majdnem ötöde látja úgy, hogy az ilyen ismerkedési stratégia eredményeként ahelyett, hogy rátalált volna az igazira, úgy érezte, senki sem kompatibilis vele és az igényeivel.” Ez persze mégsem azt jelenti, hogy fel kellene adni a keresést. A tudatos és átgondolt párkeresés egy idő után meghozza a sikert, arról nem is beszélve, hogy így sokkal kevesebb idő és pénz megy el olykor eleve reménytelen próbálkozásokkal - magyarázta Rachael Lloyd.