2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Jelentős változás a műszaki vizsga menetében

Ha komoly hibát tapasztalnak a műszaki vizsgán, akkor a forgalmi engedély maximum két hónappal hosszabbítható meg. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a szakértők a műszaki vizsgával kapcsolatos változásokat vitatták meg -írja a hirado.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint ezentúl rangsorolni kell a műszaki vizsgán észlelt hibákat. A besorolás alapján lehet a vizsgáztatott járművön kisebb hiba, komoly hiba és veszélyes hiba. Ezek a minősítések különböző következményeket vonnak majd maguk után.

Továbbá sem saját, sem hozzátartozó járművét nem vizsgáztathatja majd a vizsgabiztos, illetve május 20-tól, ha használt autót hozna be az országba külföldről, köteles bemutatni az eredeti országban előállított műszaki vizsgálati bizonyítványt.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke úgy látja, a külföldről érkező autók nagyon vegyes állapotban vannak. Hozzátette, a tavalyi év adatai alapján sokféle múlttal rendelkező és változó állapotú autókat hoztak be Magyarországra, emellett a műszaki vizsgálati bizonyítvány adatait elektronikus úton továbbítani kell a közlekedésért felelős miniszter részére, és az adatokat legalább 3 évig meg kell őrizni.

Egy másik szabály pedig arra enged következni, hogy az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kiállított műszakivizsga-bizonyítványok kompatibilisek egymással.

Ezért például, ha külföldről hozna be autót Magyarországra, érdemes az autóval elmenni egy márkaszervizbe, és elkérni az autó műszaki történetét, hogy megtudjuk, a jármű valóban megér-e másfél millió forintot, vagy esetleg csak megveszünk egy hatszázezer forintot érő járművet másfél millió forintért – figyelmeztetett Erdélyi Péter.

Hozzátette, ezt a vizsgálatot az eladó kérheti, mert ő jogosult rá, azonban felhívta a figyelmet: ha ezt nem lehet megtenni, ne vegyék meg az autót, mert nem lehet pontosan tudni, hogy mit vesznek. „Egy autóról egymillió, másfél millió vagy két-három millió forintért is kellene tudni, hogy milyen javításokat eszközöltek rajta korábban” – szögezte le az elnök.

Azt mondta, nem szabad mindent elhinni, amit az eladó állít az autóval kapcsolatban, mert könnyen átverés áldozatává válhatunk.

„Az autó korábbi történetét a jogszabály szerint mindig az aktuális tulajdonosnak kell lekérnie, tehát annak, aki el akarja adni a járművet, továbbá sok mindent meg tudnak csinálni a márkaszervizben annak érdekében, hogy minél több információt megkapjunk az autó műszaki történetéről. Ha valaki másfél millió forintot elkölt egy használt autóra, akkor érdemes azt a 15-20 ezer forintot kifizetni, azért, hogy megtudjam, másfél milliót vagy hatszázezer forintot ér az autó” – mondta Erdélyi Péter.

A teljes cikk a hirado.hu oldalán olvasható.