2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

A nők túlélési esélye jobb, mint a férfiaké

A legsanyarúbb körülményeket és járványokat is nagyobb eséllyel élik túl a nők a férfiakhoz képest - derül ki egy dán felmérésből. 250 év és több kontinens különböző korú, illetve helyzetű populációjának adatait vizsgálva arra jutottak, nincs olyan körülmény, amikor a férfiaknak több esélyük lenne.

Minden tudós és laikus számára jól ismert tény, hogy a nők várható élettartama jelenleg magasabb, mint a férfiaké. A jelenség ráadásul nem csak az iparilag fejlett államokban, hanem a Föld minden részén megfigyelhető. A Dél-Dániai Egyetem (University of Southern Denmark) kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon ez csak a modern társadalomra jellemző, vagy eleve elrendelt dolog.

A vizsgálat sokkal nehezebb, mint amilyennek első látásra tűnik, hiszen a XIX. században, de még a XX. század elején sem volt túlzottan cizellált az európai anyakönyvi nyilvántartás, a világ más részeiről nem is beszélve. A hiányos, vagy akár hibás adatok pedig könnyen téves végkövetkeztetéshez vezethetnek, amit pedig természetesen igyekeztek elkerülni az elemzés készítői.

A dán kutatók arra vállalkoztak, hogy 250 év elhalálozási adatait tekintik át, pontosabban ezen időszak olyan különleges intervallumait, amikor komoly megrázkódtatásnak volt kitéve a populáció. Arra is figyeltek, hogy kiszűrjék a társadalmi és szociális helyzet miatti különbségeket, így nem csak a felnőttek adatait elemezték. Az ismert járványok és éhínségek megfelelőnek tűntek a kutatáshoz. Bekerült a vizsgálatba a rabszolgaság 1800-as időszaka az Egyesült Államokban és Trinidadban, a svédországi és írországi nagy éhínségek áldozatai, és az izlandi kanyaró járványok pusztítása.

A már említett társadalmi és szociális faktort úgy igyekeztek kiszűrni, hogy csecsemőket, kisgyermekeket is hasonlítottak össze, hiszen esetükben nem játszhat szerepet sok olyan tényező (étkezési szokások, kapcsolat a külvilággal, társas érintkezés), ami a felnőtteknél befolyásolhatja a várható élettartamot (a csecsemő kisebb valószínűséggel találkozik fertőző beteggel, mint egy felnőtt). Az eredmények szerint abban az időszakban, amikor az emberek átlagosan 20 esztendős korukban hunytak el, a nők négy évvel tovább éltek, mint a férfiak. Az 1933-as ukrán éhínségben a születéskor a lányok várható élettartama 10 esztendő volt, miközben a fiúké csupán hét év - írja a kutatásról beszámolva a brit Independent című lap.

A csecsemőhalandóság is különbséget mutatott a két nem között, szintén a nők javára a kritikus korokban. A világ országai közül még a sereghajtók között szereplő Libériában is azt mutatták az adatok, hogy az újszülöttek közül a lányok sokkal szívósabbak, mint a fiúk.

“A kutatási eredmények alátámasztották a hipotézist, miszerint a nők hosszabb élete biológiai alapokon nyugszik. Nagyon szélsőséges körülmények között is megfigyelhető a differencia, ráadásul olyan korosztályoknál is, amelyek esetében a szociális és viselkedési tényező még nem játszhat szerepet” - írják a tanulmányban a kutatók.

Az eredmények tehát egyértelműnek tűnnek, azokban egy fontos dologra nem adnak választ, ez pedig a jelenség oka. Azt csak találgatni tudják a kutatók, hogy a reprodukciós képesség fenntartása, vagy más tényezők állhatnak-e a hosszabb élet mögött, a konkrét hatásmechanizmusról nem is beszélve.

A brit lap a cikkében megemlíti, hogy a legfrissebb kutatások szerint az ösztrogén hormon jelentős lökést ad az immunrendszernek, ami a betegségekkel szembeni ellenállóképesség növelésére valamifajta egyszerű válaszként értékelhető. Az éhínség, vagy a rabszolgaság eredményezte megpróbáltatásokra azonban ennek a hormonnak a jelenléte már valószínűleg kisebb hatást gyakorol.

(csalad.hu)