2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Muzsika és vonatozás Legóval - programajánló

Igazán muzikális hétvége várja azokat, akik a hideg ellenére felkerekednek, hogy a fűtött lakás falain kívül találjanak lelküket melengető programokat. Az operától a jazzen át a hangszersimogatóig több fővárosi helyszínen és időpontban is igyekeznek az ifjakhoz közelebb hozni a zenét. Lesznek persze játszóházak, vagy a télben is a természetbe csalogató programok.

Lego mozdony húzza egész hétvégén a Gyermekvasút egyik kocsiját Széchenyihegy és Jánoshegy között. A szerelvényre ráadásul ingyen ülhetnek fel azok, akik odahaza a kis kockákból saját készítésű vonatot építenek, és azt magukkal is viszik az utazásra. A C50-es alaptípusú Lego mozdony egy 89 éves nosztalgia mellékkocsit húz majd reggel 10 óra 38 perctől nagyjából délután fél ötig. Az élményt a Széchenyihegy állomás várótermében kiállított Lego város teszi teljessé működő közúti és vasúti járművekkel.

Szombaton tíztől a Liszt-Kukacok Akadémiája - Zenés beavató foglalkozáson is megjelennek a kis építőkockák. A 6-10 év közötti érdeklődőknek tartott foglalkozáson a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületében a fiatalok különféle zenei műfajokat és formákat ismerhetnek meg, hangszereket vehetnek a kezükbe, és beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Különleges feladatként a Legóból felépített Nagyteremben a résztvevők maguk tehetik a színpadra az apró muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fúvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt.

Akik a könnyedebb műfajok iránt érdeklődnek, azok 10-től, vagy fél 12-től a Jazz játszótéren töltődhetnek fel, az ütőhangszeren játszó Dés András mesélő, a szaxofonos Bacsó Kristóf és a gitározó Fenyvesi Márton segítségével. A trió azt ígéri, hogy gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt hangokkal, meg ritmusokkal játszhatnak a 6-15 év közötti ifjak. Dés András a programról azt mondta: „A gyermekekkel való közös játék, improvizálás arról szól, hogy mi, a jazz-zenészek, és a gyermekek kölcsönösen adjunk egymásnak valamit. Ők a frissességet, az előítélettől mentes nyitottságot, a játék felhőtlen élvezetét, mi meg azt, amit megtanultunk arról, hogy miként lehet mindezt átültetni a zenébe – dallammá, harmóniává, ritmussá tenni. Hogy miként tanultunk meg figyelni egymásra, élvezni, szeretni és tisztelni egymás játékát.”

Integrált családi napot rendez vasárnap délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeum. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött program célja, hogy az értelmi fogyatékossággal vagy anélkül élő 3-12 év közötti gyermekek együtt csodálkozhassanak rá a világra és egymásra, és a távolságtartó idegenség helyére a még nem ismert felfedezésének vágya kerüljön. Hasonlóan Arany Jánoshoz, aki unokája, Piroska tekintetén keresztül fedezte fel, közös játékaikban tapasztalta meg az újra megismerés bizsergető izgalmát, azt a különös csodát, mely a sokszor látott hétköznapi jelenségekhez tapadó érdektelenséget figyelemmé, odafordulássá, kérdezéssé szelídíti - írja ajánlójában a PIM. A kreatív foglalkozásokon szívesen látják a szülőket is, akik a program idején akár be is járhatják a múzeum állandó és időszakos tárlatait.

A szombat igazi zenés nap lesz a Müpában, 11 órától a chordofon hangszerekkel jelentkezik a “Zenebona - Ne csak hallgasd!” elnevezésű program, ahol hangokkal és hangszerekkel kínálnak az 5-8 éves gyermekeknek kreatív játékot.

Délután háromkor az Operajátszóház sorozatban a Budapesti Vonósok kamarazenekar Mozart Figaro házassága és Don Giovanni, valamint Donizetti Szerelmi bájital című operájával igyekszik kedvet csinálni a műfajhoz a 8-12 év közötti fiataloknak. A programon kötetlen, laza, játékos formában azok is közelebb kerülhetnek az operához, akiknek azt eddig nem volt módjuk megismerni, vagy akiket ez a műfaj eddig valamilyen okból nem érintett meg. A beharangozó szerint nagy, színes játszószőnyegen ülőpárnák és játékmesterek varázslata által elevenednek majd meg Mozart és Donizetti operái. A résztvevők kipróbálhatják, milyen szereplőnek, statisztának, kórustagnak vagy énekesnek lenni.

Vasárnap 10-13 óra között az Átriumot, az Előcsarnokot és az Üvegteremet tölti meg gyermekzsivaj a Cifra Palota rendezvényén. Bognár Anna színművész drámafoglalkozása, a Búgócsiga Zenede játékos koncertje, a Hang-szín, illetve Benedek Krisztina vezetésével és Pertis Szabolcs népzenész közreműködésével a Kerekítő-Tippentő Három tarka macska előadása kerül színpadra, miközben zenés-mesés kreatív programok foglalják le a 12 évnél fiatalabbakat. Lesz sok más mellett ceruzatár, fonalvarázs, színforgó, festő- és díszletkészítő műhely, Müpa csemegéző, mesesziget, diafilm-sarok, bábjáték bemutató.

A Hatszín teátrumban vasárnap 11 és 14 órától kerül színpadra Janikovszky Éva eddig színházban soha be nem mutatott könyvei alapján a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűge. A színpadra állított írások laza szövete betekintést enged gyermekeink mindennapjaiba, az író jellegzetes iróniájával átszőve.

A Füvészkert télen sem zár be, sőt, a hétvége első napján Madagaszkárra kalauzolja a látogatókat a Szamóca kiskertész-tanodával. A sziget nevét viselő mese hősei, Alex, Marty és Gloria segítségével igyekeznek közelebb hozni a természetet a gyermekekhez, akik most a madagaszkári esőerdőkben honos különleges növényeket vehetnek szemügyre. A várható lehűlés és télies időjárás miatt a játékos tanulmányi kiránduláson a kastélyban és az üvegházakban sétálnak a résztvevők.

(Család.hu)