2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Ilyen a tökéletes tízórais doboz

Gyakorló szülőként tudjuk, nem kis kihívás olyan tízórait csomagolni gyermekünknek, ami egyszerre egészségesen tápláló és utódunk szívesen meg is eszi. Lássuk, mit tanácsol a szakember!

Susie Burell dietetikus öt egyszerű alaplépésben határozta meg, mi ne maradjon ki gyermekünk tízórais dobozából. 1. Szendvics, vagy saláta 2. Friss gyümölcs 3. Zöldségek 4. Proteinben gazdag rágcsálnivaló 5. Víz

Mi tehát a titkos uzsidoboz-formula a szakértők szerint?

1. Kiegyensúlyozottság

Charlotte Stirling-Reed táplálkozási szakértő szerint a kulcs „a sok energia, rostok, fehérje, vitaminok és ásványi anyagok”. Tehát keményítő: kenyér, péksütemény, tészta vagy keksz. Egy adag gyümölcs és egy adag saláta összedarabolva.

Legyen benne valamilyen tejtermék is: egy kis sajt, egy joghurt vagy egy iskolatej. Ne maradjanak ki a proteingazdag ételek, tonhal a szendvicsbe, főtt tojás, bab vagy néhány szelet hús. Italnak mehet egy üveg víz vagy egy iskolatej (és nem cukros üdítő).

2. A jó protein- és szénhidrát-forrás

Egy másik szakember, Will Hawkins szerint a Burell-formula jó és ha van a tízóraiban legalább két jó protein- és szénhidrát-tartalmú étel, az egyenes út a sikerhez.

A szendvics legyen teljeskiőrlésű kenyérből, amit sovány hússal vagy hallal és valamilyen zöldséggel egészítünk ki. Ne a túlsózott és tartósítószereket tartalmazó felvágottakat tegyük bele!

Csomagoljunk magvakat, friss gyümölcsöt vagy gyümölcslét is, de ne a cukrozottat válasszuk! Édességnek étcsokoládét ajánl, mert jót tesz az immunrendszernek és antioxidánsokat is tartalmaz.

3. „A gyermeket is be kell vonni a tízórai elkészítésébe”

Elaine Allerton dietetikustól származik ez a jó tanács, aki szerint ha van beleszólása a gyermeknek, hogy mi legyen a dobozában, akkor szívesebben fogyasztja el. A szakember formulája egyébként nagyon egyszerű: szénhidrát (teljeskiőrlésű kenyér, vagy péksütemény) protein (bab, tojás, hal, hús vagy sajt), kalcium (sajt vagy nem cukrozott joghurt), kis adag zöldség és gyümölcs, innivaló (víz, de nem cukrozott, viszont ízesíthetjük uborkával vagy felszeletelt gyümölccsel).

„Chips-et, csokit, édességet, cukrozott italokat egyáltalán ne csomagoljunk!” - teszi hozzá.

Hat trükk arra, hogy a gyermekünk meg is egye, amit csomagolunk

Szép dolog az ily módon összeállított tízórais doboz, de mit sem ér, ha a gyermek nem eszi meg. Szóval a következő lépés rávenni, hogy a gyermekünk gyomrába be is kerüljenek a nagy gonddal összekészített falatok.

1. Legyen izgalmas a doboz, tegyünk bele vicces szalvétát, evőeszközt vagy színes szívószálat!

2. Daraboljuk fel az ételeket, hogy könnyebben meg tudja enni őket!

3. Tartsuk hűvösen az ételt, tegyünk egy üveg jeges vizet a dobozba!

4. Variáljuk naponta az ennivalót, nehogy ráunjon a gyermek!

5. Kérdezzük meg, mit szeret és mit nem a dobozból! Vonjuk be az elkészítésébe!

6. Kisétvágyú gyermek dobozát ne töltsük túl! Kisebb adagokban könnyebben megeszi!

 

(csalad.hu)